Solidarność w Gorzowie Wielkopolskim przeszła w Marszu Papieskim ulicami swego miasta

• środa, 05 Kwietnia 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. NSZZ „S” Region Gorzowski

„Ty nas obudziłeś, my Cię obronimy!”. Pod takim hasłem gorzowska Solidarność przeszła 2 kwietnia ulicami Gorzowa Wielkopolskiego w Marszu Papieskim.

W niedzielę palmową w całej Polsce odbywały się uroczystości związane z 18. rocznicą śmierci Jana Pawła II. W Gorzowie Wielopolskim rozpoczęto od Mszy Świętej w gorzowskiej Katedrze, której przewodniczył bp. Adrian Put w koncelebrze z proboszczami gorzowskich parafii.

Po liturgii jej uczestnicy wraz ze zgromadzonymi mieszkańcami Gorzowa Wlkp. i okolicznych miejscowości uformowali orszak i przeszli w czterokilometrowym MARSZU PAPIESKIM. Inicjatywa i jej realizacja była odpowiedzią na nasilające się ataki wymierzone w dobre imię Świętego Jana Pawła II. Głównymi organizatorami marszu była gorzowska „Solidarność” i Stowarzyszenie Pomocy Bliźniemu im. Brata Krystyna.

Podziękowanie za pontyfikat

Po dotarciu na Plac papieski delegacje złożyły wieńce i zapaliły znicze pod pomnikiem Jana Pawła II. Nie zabrakło też ulubionej pieśni Papieża Polaka -BARKI. Mieszkańcy miasta i okolic wraz z księżmi podziękowali tym samym za cały pontyfikat Jana Pawła II.

” Patrzymy na wydarzenia ostatnie, które są zmanipulowanym przekazem dotyczącym jego osoby. Jest to uderzenie w coś bardzo istotnego, ważnego, nie tylko dla katolików, ale dla Polaków. Jan Paweł II był przecież nie tylko wielkim świętym Kościoła, ale również wielkim patriotą – człowiekiem, który uczył nas miłości do ojczyzny. Ten gest przyklęknięcia i ucałowania polskiej ziemi za każdym przybyciem do Polski, bardzo wiele znaczy” – mówił bp Lityński.

Całość zakończyło przesłanie, modlitwa i błogosławieństwo w miejscu, gdzie 26 lat temu wierni spotkali się z Janem Pawłem II.

Atak na Jana Pawła II miał dzielić społeczeństwo. Miał kruszyć fundament naszej wolności. Miał niszczyć wspólnotę, którą zbudowała Solidarność. Jednak skutek okazał się zupełnie przeciwny do zamierzonego. Byliśmy świadkami zjednoczenia, którego wyrazem były Marsze Papieskie które odbyły się w kilkudziesięciu polskich miastach. Jan Paweł II, który obudził w nas Solidarność, budzi ją nadal.

źródło: NSZZ „S” Region Gorzowski