Uczczono 42. rocznicę Porozumień Rzeszowsko-Ustrzyckich

• środa, 22 Lutego 2023
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. Region Rzeszowski NSZZ „Solidarność”

19 lutego w rzeszowskiej katedrze odbyły się uroczystości związane z obchodami 42. rocznicy Porozumień Rzeszowsko-Ustrzyckich.

Uroczystości rozpoczęła Msza Święta w intencji Ojczyzny i polskich rolników pod przewodnictwem bp. Leszka Leszkiewicza, Krajowego Duszpasterza Rolników i Pszczelarzy, Biskupa Pomocniczego Diecezji Tarnowskiej. W obchodach udział wzięli przedstawiciele: władz związkowych ze sztandarami, w tym Zarządu Regionu Rzeszowskiego, Rolników Indywidualnych NSZZ „Solidarność”; parlamentarzyści, samorządowcy, sygnatariusze porozumień oraz liczni goście.

Po mszy uczestnicy złożyli kwiaty przed pomnikiem Jana Pawła II i tablicą arcybiskupa Ignacego Tokarczuka, który od początku wspierał strajkujących rolników.

Kolejnym punktem obchodów było rocznicowe spotkanie zorganizowane w sali Jana Pawła II w rzeszowskiej katedrze, które otworzył Jerzy Bednarz, Przewodniczący Podkarpackiej Rady Wojewódzkiej NSZZ RI „Solidarność”.

Prelegentami przygotowanej przez organizatorów konferencji byli Tomasz Obszański, przewodniczący NSZZ RI „Solidarność”, który podjął temat porozumienia rzeszowsko-ustrzyckiego z perspektywy 42 lat działalności NSZZ RI „Solidarność” oraz ks. kanonik Jerzy Uchman, duszpasterz rolników diecezji rzeszowskiej, który pochylił się nad medytacjami ks. Jerzego Popiełuszki dotyczącymi „Solidarności”, jako daru dla Ojczyzny.

Zwieńczeniem spotkania było wręczenie wyróżnień związkowych.

źródło: Region Rzeszowski NSZZ „Solidarność”