Ku czci Żołnierzy Wyklętych. Delegacja Solidarności na grobach „Inki” i „Zagończyka”

• środa, 01 Marca 2023
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. K.Wernicki

– Dzięki powstaniu i zwycięstwu Solidarności możemy dzisiaj przywracać pamięć i godne miejsce w historii naszym Bohaterom – powiedział przy grobie „Inki” i „Zagończyka” szef Solidarności Piotr Duda w Dniu Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Przypomniał, że jest to możliwe m.in. dlatego, że mamy Instytut Pamięci Narodowej.
Dziś, w Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda wraz z wiceprzewodniczącym „S” Tadeuszem Majchrowiczem złożyli kwiaty i zapali znicze na grobach Danuty Siedzikówny „Inki” i Feliksa Selmanowicza „Zagończyka” na Cmentarzu Garnizonowym w Gdańsku.
– Zawsze przy tej okazji przypominam, że „Solidarność” walczyła nie tylko o prawa pracownicze, ale też o przywrócenie prawdy historycznej. Dzięki Instytutowi Pamięci Narodowej, który powstał dzięki „Solidarności” możemy dzisiaj w takich miejscach jak to czcić pamięć naszych Bohaterów – powiedział Piotr Duda po złożeniu kwiatów.
W tym roku, 1 marca już po raz trzynasty obchodzimy Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. Święto to upamiętnia żołnierzy antykomunistycznego podziemia niepodległościowego, którzy po II wojnie światowej stawiali opór sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR. Ostatni partyzant polskiego podziemia niepodległościowego po wojnie, Józef Franczak „Lalek” zginął 21 października 1963 roku.
Pamięć o Żołnierzach Niezłomnych pielęgnuje również NSZZ “Solidarność”, dlatego w środę 1 marca br., przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda wraz z wiceprzewodniczącym „S” Tadeuszem Majchrowiczem złożyli kwiaty i zapalili znicze na grobach Danuty Siedzikówny „Inki” i Feliksa Selmanowicza „Zagończyka” na Cmentarzu Garnizonowym w Gdańsku.
Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych
Inicjatorem ustanowienia Narodowego Dnia Pamięci „Żołnierzy Wyklętych” jako święta państwowego w dniu 1 marca był śp. Prezydent Lech Kaczyński, który w czasie swojej prezydentury złożył w tej sprawie w Sejmie projekt ustawy. Ostatecznie święto “Żołnierzy Wyklętych” zostało ustanowione przez Sejm w 2011 roku.
Święto obchodzone jest na początku tego miesiąca, bowiem 1 marca 1951 roku w mokotowskim więzieniu komuniści strzałem w tył głowy zamordowali przywódców IV Zarządu Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość – Łukasza Cieplińskiego i jego towarzyszy walki, którzy tworzyli kierownictwo ostatniej ogólnopolskiej konspiracji kontynuującej po II wojnie światowej dzieło AK.
www.tysol.pl