Pracownicy pomocy społecznej proszą o zrozumienie i wsparcie w czasie strajku

• piątek, 24 Lutego 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. NSZZ „S” Region Zagłębie Miedziowe

Pracownicy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej i Domu Pomocy Społecznej w Legnicy 27 lutego rozpoczną strajk. Wystosowali do mieszkańców Legnicy listy otwarte, w których wyjaśniają powody swojej decyzji.

Listy otwarte do legniczan wystosowali pracownicy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Legnicy, działającego przy MOPS zespołu ośrodka pomocy terapeutycznej dla dzieci i młodzieży, zespołu do spraw pieczy zastępczej, zespołu interwencji kryzysowej przy MOPS, miejskich żłobków, pracownicy Domu Pomocy Społecznej w Legnicy.

„Znaleźliśmy się w bardzo trudnej sytuacji spowodowanej wieloletnimi zaniedbaniami ze strony władz miasta, niedofinansowaniem i zaniżonymi płacami! Nasze petycje, wystąpienia i protesty trwające od lat niestety nie odniosły pozytywnego skutku. W związku z tym jesteśmy zmuszeni upomnieć się o nasze prawa i godne wynagrodzenie” „Zostaliśmy zmuszeni do podjęcia ostatecznego kroku, jakim jest strajk, który rozpocznie się 27 lutego 2023 roku” – piszą pracownicy MOPS i DPS jednocześnie dodając, że wszelkie skargi, uwagi i zażalenia należy kierować do Tadeusza Krzakowskiego, prezydenta Legnicy.

Początek strajku już w poniedziałek

Przypomnijmy, strajk to efekt braku porozumienia pomiędzy władzami Legnicy z prezydentem Tadeuszem Krzakowskim na czele a pracownikami reprezentowanymi przez Organizację Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” w MOPS w Legnicy. Próby polubownego zakończenia sporu o podwyżki płac w legnickim MOPS i DPS spełzły na niczym, dlatego Organizacja Międzyzakładową NSZZ „S” została zmuszona do sięgnięcia po ostateczne narzędzie nacisku, jakim jest strajk. – 27 lutego będzie strajkować cała pomoc społeczna w Legnicy – zapowiadają związkowcy. Szacują, że do bezterminowego strajku może przystąpić nawet 400 pracowników pomocy społecznej w Legnicy.

źródło: NSZZ „S” Region Zagłębie Miedziowe
www.tysol.pl