Kryzys w Peru

• Zagranica
  • Autor: Admin

fot. www.ituc-csi.org

Od grudnia 2022r. w Peru trwają liczne protesty spowodowane aresztowaniem prezydenta Pedro Castillo. W kraju od tego czasu dochodzi do licznych aktów przemocy i represji państwowych.
7 grudnia 2022 roku Pedro Castillo, ówczesny prezydent Peru, ogłosił rozwiązanie Kongresu. Nie wyraził na to zgody Trybunał Konstytucyjny, który odrzucił decyzję prezydenta i uznał ją za próbę przeprowadzenia zamachu stanu. Tego samego dnia Castillo został aresztowany.  Od tego momentu odbywają się protesty, które w agresywny sposób próbują powstrzymać władze.  Do tej pory ponad 60 osób straciło życie, tysiące osób zostało rannych, a kolejne setki zostało aresztowanych. Związki zawodowe i inne grupy społeczeństwa obywatelskiego zostały bezprawnie zaatakowane. Represje dotyczą także świata akademickiego. Na terenach wiejskich, ale również w stolicy Peru,  protestujący domagają się zaprzestania przemocy, która jedynie pogłębia trwający kryzys. Wedle nich działania władz powinny być przeprowadzane w zgodzie z prawami człowieka.
Związki zawodowe w Peru aktywnie uczestniczą w obecnych wydarzeniach. Wzywają władze kraju do natychmiastowego zaprzestania wszelkiej przemocy stosowanej przez policję i wojsko wobec protestujących, zagwarantowania im prawa do pokojowego protestu, przeprowadzenia rzetelnego i bezstronnego śledztwa dotyczącego łamania praw człowieka oraz rozpoczęcia negocjacji i prowadzenia dialogu ze społeczeństwem Peru.
ik