Rekolekcje duszpasterzy i kapelanów „Solidarności”

• środa, 08 Lutego 2023
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. J. Bernat

fot. J. Bernat

Na Jasnej Górze trzeci dzień odbywają się rekolekcje duszpasterzy Ludzi Pracy, w których uczestniczy ponad trzydziestu księży. Co roku, podczas rekolekcji odbywa się też spotkanie z przedstawicielami władz krajowych „Solidarności” i regionu, który jest organizatorem Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę w danym roku
Początek duszpasterstwa Ludzi Pracy wiąże się ściśle z osobą bł. ks. Jerzego Popiełuszki. W tym roku organizatorem Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę, która odbędzie się pod hasłem: „Matko, pomóż nam zło dobrem zwyciężać” jest Region Śląsko-Dąbrowski NSZZ „Solidarność”.
Jednym z punktów spotkania na Jasnej Górze było przedstawienie, jak przebiega peregrynacja obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności, repliki Krzyża Nowohuckiego i relikwii bł. ks. Jerzego Popiełuszki na terenie Śląska i Zagłębia. Piotr Nowak, zastępca przewodniczącego ZR Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ „Solidarność” zaprosił do udziału w tych wydarzeniach, i w Pielgrzymce Ludzi Pracy.
Tadeusz Majchrowicz, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” omówił najważniejsze sukcesy i wydarzenia Związku w okresie rządów Zjednoczonej Prawicy. Na zakończenie tego miłego spotkania Tadeusz Majchrowicz przekazał upominki przygotowane przez Instytut Dziedzictwa Solidarności, podobnie Piotr Nowak przekazał pamiątki z Regionu Śląsko-Dąbrowskiego.
Tegorocznym kaznodzieją w czasie rekolekcji dla duszpasterzy i kapelanów „Solidarności” jest wrocławski biskup pomocniczy Maciej Małyga, jeden z najmłodszych biskupów na świecie.
Spotkanie duszpasterzy zakończy się w czwartek, 9 lutego.

www.tysol.pl / kk