50 lat EKZZ!

• środa, 08 Lutego 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

Równo 50 lat temu miał miejsce kongres założycielski Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych (EKZZ), który odbył się w dniach 8 i 9 lutego 1973 r. w Brukseli.
Dla przypomnienia, Europejska Konfederacja Związków Zawodowych jest organizacją, która reprezentuje europejskie związki zawodowe oraz współpracuje z instytucjami Unii Europejskiej jako formalny partner społeczny prezentujący jednolite stanowiska w imieniu pracowników. W swoich postulatach staje w obronie równości, demokracji i sprawiedliwości. Walczy między innymi o podwyżki dla pracowników, wysoką jakość i dobre warunki pracy, równość płci i wynagrodzeń oraz wysoki poziom opieki socjalnej. Jest też stroną dialogu społecznego na poziomie europejskim, w ramach którego zawarto porozumienia ramowe ws. urlopu rodzicielskiego, pracy w niepełnym wymiarze godzin oraz pracy na czas określony, przekształcone następnie w obowiązujące wszystkich członków prawo europejskie. EKZZ jako europejski przedstawiciel pracowników była też stroną tzw. porozumień autonomicznych, za których wprowadzenie w życie są bezpośrednio odpowiedzialni jej afilianci. Te porozumienia nowszej generacji dotyczyły takich kwestii jak telepraca, stres w pracy, nękanie i przemoc w miejscu pracy, rynki pracy sprzyjające włączeniu społecznemu, a także aktywne starzenie się i podejście międzypokoleniowe.
Obecnie do organizacji należą 93 konfederacje związkowe pochodzące z 41 krajów europejskich oraz 10 europejskich federacji branżowych. NSZZ „Solidarność” został afiliowany do EKZZ w 1995 roku, jako pierwsza polska organizacja związkowa.
Ik, kb