Spojrzenie pracowników portów lotniczych musi być brane pod uwagę

• wtorek, 07 Lutego 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. JJ

– Chcemy pokazać, jak funkcjonuje lotnisko, z jakimi boryka się problemami. Na przykładzie lotniska w Krakowie chcemy unaocznić władzom Związku problemy całej branży lotniczej – powiedział Zbigniew Pudełko, szef Solidarności Portu Lotniczego w Krakowie-Balicach, zapraszając Piotra Dudę, aby odwiedził podkrakowski port lotniczy. Szef Solidarności nie tylko zwiedził lotnisko, ale przede wszystkim rozmawiał o przyszłości branży uwzględniającej zarówno specyfikę portów regionalnych i hubów tj. portów przesiadkowych w kontekście planu budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego.
Spotkanie odbyło się z inicjatywy Komisji Międzyzakładowej Nr 1725 NSZZ „Solidarność”, działającej przy Międzynarodowym Porcie Lotniczym im. Jana Pawła II Kraków-Balice, która swoim zakresem działania obejmuje dwie firmy: Międzynarodowy Port Lotniczy im. Jana Pawła II Kraków-Balice sp. z o.o. oraz MPL Services sp. z o.o.
– Chcieliśmy pokazać władzom Solidarności jak funkcjonuje lotnisko. Nie tylko sam port, ale również służby pomocnicze, jak np. lotniskowa straż pożarna – powiedział Zbigniew Pudełko, szef międzyzakładowej „Solidarności” z MPL Kraków-Balice.
Piotr Duda mógł zobaczyć pracę dyżurnych operacyjnych portu , służb technicznych oraz personelu lotniska. Jednak głównym punktem była rozmowa na temat wyzwań stojących przed  portami  lotniczymi i ich pracownikami. . Stąd m.in.
obecność Macieja Kłosińskiego, szefa Krajowej Sekcji Pracowników Transportu Lotniczego i Obsługi Lotniskowej NSZZ „Solidarność”.
– Wśród naszych pracowników pojawia się wiele pytań dotyczących przyszłości portów lotniczych w kontekście wydarzeń o zasięgu globalnym (pandemia), , międzynarodowym (wojna w Ukrainie i jej wpływ na branżę) oraz krajowym (środowiskowe uwarunkowania inwestycji, plan budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego)  – relacjonował spotkanie Maciej Kłosiński.
– Branża potrzebuje  dyskusji z udziałem pracowników portów lotniczych i przedstawicieli rządu odpowiedzialnymi za budowę CPK, dyskusji zarówno o szansach jak i wyzwaniach towarzyszących transformacji branży lotniczej w Polsce.  CPK to wielka inwestycja, która jest dla Polski szansą na cywilizacyjny skok rozwojowy.  Musi jednak być realizowana  w duchu dialogu, tak jak to ma miejsce np. przy fuzji Orlenu i Lotosu. Solidarność taki dialog będzie prowadzić – powiedział po spotkaniu przewodniczący Piotr Duda.
Solidarność przy MPL im. Jana Pawła II w Krakowie-Balicach zrzesza blisko połowę wszystkich zatrudnionych, jest obecna we wszystkich pionach, działach i samodzielnych jednostkach organizacyjnych w firmach, które obejmuje swoją działalnością. Szefowi Solidarności towarzyszył jego zastępca Jerzy Jaworski oraz wiceszef Regionu Małopolskiego Tomasz Zaborowski.
ml