Parlament Europejski zagłosował ws. poprawy sytuacji pracowników platform cyfrowych

• piątek, 03 Lutego 2023
  • Zagranica
  • Autor: Admin

fot.pixabay.com

W czwartek Parlament Europejski większością głosów przegłosował rozwiązania, które docelowo mają zakończyć fałszywe samozatrudnienie i niepewność na cyfrowych platformach pracy. Jeśli dyrektywa w tej sprawie zyska aprobatę Rady, może na niej skorzystać około 28 mln ludzi w całej UE pracujących m.in. jako: taksówkarze, dostawcy jedzenia, programiści, inżynierzy, twórcy treści internetowych.
Wedle projektu dyrektywy popartego przez PE zatrudnieni, którzy korzystają z tych platform, otrzymają prawo do umowy o pracę, dzięki której będą mogli udać się na zwolnienie chorobowe i otrzymają prawo do płatnego urlopu. Firmy nie będą już mogły uciekać od zobowiązań socjalnych oraz unikać płacenia podatków. Ponadto zostanie zapewniona ochrona osobom, które faktycznie są samozatrudnione oraz uczciwa konkurencja między firmami, które respektują prawo.
„Solidarność” już od dawna zabiegała o godne warunki dla pracowników korzystających z platform internetowych i lobbowała za przyjęciem jak najkorzystniejszej dyrektywy dla pracowników. W 2020 roku poprosiła głównego inspektora pracy, aby dokonał audytu w firmie Uber. W wyniku audytu Państwowa inspekcja pracy postulowała o ustanowienie przepisów regulujących uprawnienia osób wykonujących pracę za pośrednictwem aplikacji mobilnych oraz obowiązków podmiotów, które tę pracę powierzają.
Projekt dyrektywy zyskał poparcie 376 posłów. 212 było przeciw, a 15 wstrzymało się od głosu. Inicjatywę poparła większość polskich europarlamentarzystów. Od głosu wstrzymała się Danuta Hübner, natomiast przeciwko głosowali wszyscy posłowie Zjednoczonej Prawicy, którzy należą do grupy Europejskich Konserwatystów i Reformatorów.
wg