Piotr Duda apeluje do Premiera w sprawie zmiany ustawy Prawo geologiczne i górnicze

• czwartek, 19 Stycznia 2023
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. pixabay

Istnieje ryzyko, że do końca kadencji Sejmu Druk UD 280 – „Projekt ustawy o zmianie ustawy „Prawo geologiczne i górnicze oraz niektórych innych ustaw” nie będzie rozpatrzony. Projekt wpłynął do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów ponad dwa lata temu i do dnia dzisiejszego nic się nie dzieje w tej sprawia.
To kwestia nie tylko przyszłości i rozwoju przemysłu wydobywczego, ale również bezpieczeństwa energetycznego i surowcowego Polski – pisze Piotr Duda popierając postulaty Górniczej Solidarności zawarte w piśmie do Premiera z dnia 18 stycznia 2023 r. Jarosław Grzesik, przewodniczący Krajowego Sekreatariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność” zwrócił się w nim do Premiera o pilne podjęcie działań legislacyjnych w tym temacie, tak aby jeszcze w tej Kadencji parlamentu nowe „Prawo geologiczne i górnicze” weszło w życie.
„Gdyby do tego nie doszło, byłby to potężny cios dla bardzo wielu firm wydobywczych, w tym dla podmiotów wydobywających węgiel kamienny oraz dla przemysłu siarkowego, który jest niezbedny przede wszystkim w prztwórstwie nawozowym. Przyjęcie tej ustawy umożliwi budowę nowej kopalni siarki oraz zapewni tysiącom rodzin nowe miejsca pracy” – pisze Szef Górniczej Solidarności w liście do Premiera.
kk
Pismo przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”

Pismo Krajowego Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „Solidarność”