Obchody 52 rocznicy Grudnia ’70

• Kraj
  • Autor: Admin

fot. wikipedia.org.pl

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” poinformował, że w wyniku dotychczasowych działań i formalnych ustaleń w sprawie przygotowań do obchodów 52 rocznicy Grudnia ’70, ramowy porządek uroczystości w Trójmieście przedstawia się następująco:
Region Gdański NSZZ „Solidarność”
16 grudnia 2022 r. (piątek)
godz. 10.00 – Gdańsk, pomnik Poległych Stoczniowców: zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów przez czynnych i emerytowanych pracowników Stoczni Gdańsk SA (współorganizator: NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej).
godz. 14.30 – Gdańsk Przymorze, złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, następnie ok. godz. 15.00 –Gdańsk Wrzeszcz, złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz (współorganizator: Stowarzyszenie „Godność”).
godz. 16.00 – Gdańsk, pomnik Poległych Stoczniowców: Apel Poległych; Modlitwa; Złożenie wieńców i wiązanek kwiatów; Przemarsz do bazyliki pw. św. Brygidy w Gdańsku.
godz. 17.30 – Gdańsk, uroczysta Msza Święta w bazylice pw. św. Brygidy.
17 grudnia 2022 r. (sobota)
godz. 6.00 – Gdynia Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970: Apel Poległych; Modlitwa; Wystąpienia; Składanie wieńców i kwiatów.
godz. 15.45 – Gdynia, program muzyczny w wykonaniu uczniów SP 40 w Gdyni pt. 52 lata temu. W hołdzie ofiarom i bohaterom; uroczysta Msza Święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa; przemarsz pod pomnik Ofiar Grudnia 1970 przy Urzędzie Miasta Gdynia: Apel Poległych i salwa honorowa; Modlitwa; Wystąpienia; Złożenie wieńców i kwiatów.
Inne planowane uroczystości w Regionie Gdańskim
16 grudnia – Gdańsk, godz. 16.45: zapalenie zniczy pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR, o godz. 17.00 pod pomnikiem upamiętniającym Antoniego Browarczyka (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”).
Więcej informacji na: www.solidarnosc.gda.pl