CBOS: w listopadzie tylko 49% Polaków dobrze ocenia sytuację w swoim zakładzie pracy.

• poniedziałek, 05 Grudnia 2022
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Odsetek badanych oceniających sytuację w swoich zakładach pracy jako dobrą spadł w listopadzie do 49%. Jest to najniższy poziom w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy.
Jak co miesiąc CBOS opublikował raport pt. „Nastroje na rynku pracy w listopadzie”, w którym informuje o tym, co osoby pracujące zarobkowo uważają o obecnej sytuacji w ich zakładach pracy. Istotnym pytaniem jakie zadano badanym było, czy obawiają się utraty zatrudnienia.
„W stosunku do poprzedniego pomiaru spadła zarówno liczba ocen pozytywnych (49%, spadek o 3 punkty procentowe), jak i negatywnych (12%, spadek o 2 punkty) dotyczących aktualnej sytuacji w zakładach pracy aktywnych zawodowo respondentów. Wzrósł natomiast odsetek osób oceniających sytuację w zakładach pracy jako „ani dobrą, ani złą” (37%, wzrost o 5 punktów)” – czytamy w raporcie.
„Przewidywania dotyczące rozwoju sytuacji w zakładach pracy respondentów w przeciągu roku nieco się poprawiły. Nieznacznie wzrósł odsetek osób prognozujących jej polepszenie (13%, wzrost o 1 punkt procentowy), a także spadł udział badanych przewidujących jej pogorszenie (17%, spadek o 4 punkty). Jednak wciąż większość ankietowanych uważa, że sytuacja w ich zakładach pracy nie ulegnie żadnym zmianom (61%, wzrost o 3 punkty)” – czytamy.
„W stosunku do poprzedniego pomiaru poczucie bezpieczeństwa zatrudnienia nieco wzrosło, choć utrzymuje się na bardzo zbliżonym poziomie. Wciąż niemal trzy czwarte badanych (73%, wzrost o 1 punkt procentowy) nie obawia się utraty obecnej pracy, a prawie jedna czwarta (23%, spadek o 2 punkty) liczy się z taką możliwością, przy czym tylko 6% liczy się z nią bardzo poważnie”.
„Obawy przed utratą zatrudnienia ponadprzeciętnie często deklarują pracownicy spółek właścicieli prywatnych i państwa (31% wobec 8% wśród pracowników prywatnych gospodarstw rolnych), a także osoby, które oceniały swoje warunki materialne jako złe (36% wobec 15% wśród oceniających je jako dobre)”.
źródło: CBOS „Nastroje na rynku pracy w listopadzie” / kk