Oświatowa Solidarność: rząd nie chce konkretnej rozmowy o systemie wynagradzania nauczycieli

• piątek, 02 Grudnia 2022
  • Branże
  • Autor: Admin

fot.pixabay.com

Rzecznik Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Monika Ćwiklińska powiedziała PAP po spotkaniu: „Z wczorajszego spotkania wynika, że możemy się zajmować jakimiś szczegółami dotyczącymi np. drobnych zmian w ustawie o świadczeniach kompensacyjnych na nauczycieli itp. Natomiast póki co nie ma woli, merytorycznej, konkretnej rozmowy o systemie wynagradzania nauczycieli, z którym borykamy się od lat.”
Przypomniała, że w 2019 r. „Solidarność” z rządem podpisała porozumienie w tej kwestii, wedle którego od 1 stycznia 2020 r. miał obowiązywać nowy system. „Jak widzimy, zbliżamy się do 2023 r. i nie mamy nic. Nie mamy pomysłu i woli ze strony rządzących, żeby dotrzymać tego porozumienia i cokolwiek rozpocząć – jakieś prace w tym kierunku” – oceniła.
„My jesteśmy tym bardzo zawiedzeni, rozczarowani. Uważamy, że zostaliśmy w ten sposób oszukani” – dodała. Ćwiklińska powiedziała, że w na spotkaniu były „konkrety”, ale w bardzo marginalnych dla „Solidarności” sprawach. „A sprawach najważniejszych – nie mamy nic. Obawiam się, że tak, jak to się działo w ubiegłych latach od chwili podpisania porozumienia jest to przeciąganie, gra na czas, aby do następnych wyborów” – zaznaczyła Ćwiklińska.
źródło: www.solidarnosc.mazowsze.pl