Gra miejska „Tropami Solidarności” na Podbeskidziu

• wtorek, 29 Listopada 2022
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. Region Podbeskidzie NSZZ "Solidarność"

fot. Region Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”

W 41. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce Stowarzyszenie „Podbeskidzie Wspólna Pamięć” organizuje piątą edycję Gry Miejskiej „Tropami Solidarności” poświęconą burzliwej historii podbeskidzkiej “Solidarności”, która odbędzie się w Bielsku-Białej w sobotę, 10 grudnia 2021 roku. Organizatorzy szacują, że w grze weźmie udział ponad 50 osób w wieku 15-21 lat.
Tradycyjnie już impreza będzie łączyła elementy fabularnej gry terenowej oraz biegu na orientację. Zadaniem uczestników będzie wcielenie się w działaczy „Solidarności“, zmierzenie się z wyzwaniami czasów PRL-u i stanu wojennego (m.in. organizacja demonstracji związkowej, druk i kolportaż podziemnych biuletynów solidarnościowych, przejście przez przesłuchanie przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa oraz wiele innych).
Gra będzie też okazją do spotkania się z prawdziwymi uczestnikami tamtych wydarzeń – organizatorami strajków, podziemnymi drukarzami i kolporterami, uczestnikami nielegalnych demonstracji.
Organizatorami gry są: Stowarzyszenie „Podbeskidzie Wspólna Pamięć” i Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej we współpracy z Zarządem Regionu NSZZ „Solidarność” oraz bielskim biurem Instytutu Pamięci Narodowej.
Więcej szczegółów znaleźć można m.in. na facebooku (@tropamisolidarnosci), lub też klikając TUTAJ.
Także na facebooku znaleźć można regulamin i więcej szczegółów.
Kontaktowy aders mailowy: tropami.solidarnosci@gmail.com
Uwaga: ilość grup jest ograniczona i o kwalifikacji decyduje kolejność zgłoszeń.
Region Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”