Głosowanie na najgorszego szefa na świecie

• poniedziałek, 14 Listopada 2022
  • Zagranica
  • Autor: Admin

Międzynarodowa Konfederacja Związków Zawodowych po raz kolejny ogłosiła głosowanie na najgorszego szefa na świecie. Pierwszy raz oddać głos mogliśmy w 2014 roku podczas Światowego Kongresu MKZZ w Berlinie. Pierwszą edycję wygrał wtedy Jeff Bezos (Amazon), który został nominowany również w tym roku. Oprócz niego na liście do głosowania podczas 5.edycji znajdują się:
  •   Peter Hebblethwaite (P&O Ferries)
  •   Alan Joyce (Qantas)
  •   Ahmed bin Saeed Al Maktoum (Emirates Airline and Group)
  •   Howard Schultz (Starbucks)
  •   Gina Rinehart (Hancock Prospecting).
Nominowani są prezesi prezentujący jedne z najgorszych zachowań, wykorzystujący w swojej pracy taktykę antyzwiązkową, korupcję, wynagradzanie poniżej płacy minimalnej, unikanie płacenia podatków, wyzyskujący pracowników, naruszający prawa człowieka oraz zanieczyszczający środowisko prowadzoną przez siebie działalnością.
Głosy można oddawać do 20 listopada przez stronę internetową MKZZ  https://congress2022.ituc-csi.org/worst-boss?lang=en. Zwycięzca głosowania na najgorszego szefa na świecie zostanie ujawniony podczas Światowego Kongresu MKZZ w Melbourne, który odbywa się w dniach 17– 22 listopada 2022 roku.
ik, kb