Piotr Duda pisze list do EKZZ ws. udziału Donalda Tuska w kampanii w obronie praw pracowniczych

• piątek, 04 Listopada 2022
  • Zagranica
  • Autor: Admin

fot. arch.

fot. arch.

Po tym, jak Donald Tusk na prośbę Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych wziął udział w kampanii EKZZ dotyczącej m.in. podniesienia niskich płac pracowników borykających się z obecnym kryzysem, Piotr Duda napisał list do Luki Visentiniego, sekretarza generalnego EKZZ.
Spodziewane wykorzystanie do działań EKZZ wizerunku Donalda Tuska z logo kampanii budzi zaskoczenie i zdumienie szefa Solidarności.
„O ile spodziewałbym się, że będzie on negatywnym bohaterem kampanii, to okazuje się, że Tusk ma być kimś, kto rozpromuje tę związkową inicjatywę. Kimś, kto poprawi rozpoznawalność i przekona do związkowych postulatów” – pisze Piotr Duda.
„Dość przypomnieć, że gdy w duchu dialogu społecznego w 2009 roku wypracowano unikalne w naszych warunkach porozumienie partnerów społecznych dotyczące odpowiedzi na kryzys ekonomiczny, to właśnie rząd Donalda Tuska wyrzucił je na śmietnik, co zakończyło się upadkiem dialogu społecznego. Winą za to Tusk obarczał związki zawodowe. Gdy NSZZ «Solidarność» wzywał do referendum na temat wieku emerytalnego i skutecznie zebrał poparcie dla tej inicjatywy, Tusk i jego partia kompletnie zignorowali społeczny głos. Czas rządów Donalda Tuska to umowy śmieciowe, głodowa płaca minimalna i ataki na związki zawodowe” – czytamy w liście.
Solidarność popiera szereg postulatów EKZZ i uważa prowadzoną kampanię pod hasłem: „Koniec kryzysu niskich kosztów życia: podniesienie zarobków, ulgi podatkowe!” za ważną i potrzebną. W Polsce prowadzone są podobne działania. Ich kulminacją będzie manifestacja organizowana przez „Solidarność” 17 listopada w Warszawie pod hasłem: Marsz Godności.
kk