Rozmowy z ministrami o problemach branży piwowarskiej

• poniedziałek, 31 Października 2022
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”

Z inicjatywy przedstawicieli związków zawodowych reprezentujących sektor przemysłu piwowarskiego, w dniu 25 października 2022 r. w Warszawie, odbyły się spotkania w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej z wiceministrem Stanisławem Szwedem i w Ministerstwie Finansów z wiceministrem Arturem Soboniem.
Na pierwszym spotkaniu, u ministra Stanisława Szweda, rozmowy dotyczyły pracy nad ustawami: o kaucjach za butelki i zasadach wykupu mieszkań zakładowych. Spotkanie przebiegało w dobrej atmosferze.
Następnie wspólna reprezentacja branży piwowarskiej, tj. związkowcy, w tym przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego i pracodawcy, udała się do Ministerstwa Finansów, gdzie głównymi tematami były:
– zawieszenie na okres dwóch lat podnoszenia akcyzy na piwo, w związku z trudną sytuacją branży piwowarskiej;
– ustawa o kaucji za butelki;
– podatek cukrowy, który ma być wprowadzony dla bezalkoholowych piw typu lager.
„Spotkanie było ważne, ponieważ wyjaśniono wiele wątpliwości, co daje szanse na rozwiązanie problemów w drodze dialogu społecznego” – czytamy na stronie Sekretariatu Przemysłu Spożywczego.
Sekretariat Przemysłu Spożywczego