Pamiętamy o męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki

• środa, 19 Października 2022
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. Region Toruńsko-Włocławski NSZZ "Solidarność"

fot. Region Toruńsko-Włocławski NSZZ „Solidarność”

W tym tygodniu w całym kraju odbywają się uroczystości upamiętniające 38. rocznicę męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki
Główne uroczystości rozpoczęły się 18 października na włocławskiej Tamie. Dzisiaj w Parafii św. Stanisława Kostki w Warszawie o godz. 19.00 odprawiona zostanie uroczysta msza św. W regionach, jak co roku, w godny sposób czcimy rocznicę śmierci patrona Związku. W wielu miastach odprawione zostaną msze święte, pod pomnikami bł. ks. Jerzego złożymy kwiaty. W związku z rocznicą odbywają się także wydarzenia kulturalne – spektakle, wspólne śpiewanie pieśni. W województwie kujawsko-pomorskim bł. ks. Jerzy Popiełuszko został oficjalnie ustanowiony patronem powiatu rypińskiego. W Pruszkowie w kościele pw. Świętego Kazimierza odznaczono sztandary „Solidarności” i zainstalowano relikwie ks. Popiełuszki. W Płocku zostanie odsłonięta nowa płyta pomnika bł. ks. Jerzego Popiełuszki. To tylko nieliczne wydarzenia związane z 38. rocznicą śmierci bł. ks. Jerzego.
Poniżej znajdują się linki do informacji o uroczystościach w poszczególnych regionach:
kk