Spotkanie premiera Mateusza Morawieckiego z Solidarnością

• Regiony
  • Autor: Admin

fot. M. Żegliński

– Najlepsze modele gospodarczo-społeczne wykluwają się w dialogu. Najlepsze gospodarki były o niego oparte. Nasz rząd jest jedynym rządem po 1989 roku, który solidarność ma wypisaną na swoich sztandarach. I to nie jest puste hasło, ale idea, którą realizujemy – powiedział Mateusz Morawiecki do przedstawicieli Solidarności. – My mamy w DNA działania na rzecz społeczeństwa –dodał premier.
W Biurze Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w Warszawie rozpoczęło się spotkanie przedstawicieli NSZZ „S” z premierem RP Mateuszem Morawieckim. W spotkaniu uczestniczyć będą członkowie Prezydium KK NSZZ „S” z Piotrem Dudą oraz przewodniczący Regionów i Rad Sekretariatów Branżowych NSZZ „Solidarność”. Premierowi towarzyszy minister Piotr Muller, rzecznik prasowy rządu.
– Po raz pierwszy w naszym Biurze KK NSZZ „S” na ul. Prostej witam Pana Premiera Mateusza Morawickiego oraz Pana Ministra Piotra Mullera. Najwyższa władza naszego związku to Krajowy Zjazd Delegatów. Ale dziś witam w ważnym gronie przewodniczących Regionów i Sekretariatów Branżowych, którzy zaszczycili nas na spotkaniu roboczym. Ostatnio spotkaliśmy się na podobnym roboczym spotkaniu w Gdańsku 7 sierpnia 2018 roku. Wówczas przebiliśmy mur mrożenia wskaźnika wynagrodzenia w finansach publicznych. Udało nam się wówczas otworzyć wrota szeroko – mówił, witając uczestników spotkania, Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”.
– Dziś sytuacja jest bardzo trudna. Spotykamy się w innych okolicznościach, w sprawie problemów pracowników, także bardzo ważnych dla premiera. Bardzo się cieszę, że możemy prowadzić ten dialog. Chciałbym podziękować za już, chodzi o trudne rozmowy dotyczące minimalnego wynagrodzenia na rok 2023. Cieszymy się, że większość propozycji zaproponowanych przez Solidarność została przyjęta. Przed nami bardzo ważne postulaty – dodał przewodniczący.
Dzisiejsze rozmowy dotyczą postulatów NSZZ „Solidarność”, sformułowanych podczas ostatniego posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ „S” w Zakopanem:
– Systemowego powstrzymania wzrostu cen energii uzyskiwanej ze wszystkich rodzajów surowców i nośników;
– Zapewnienia godziwego (systemowego) wzrostu wynagrodzeń pracowników w szeroko rozumianej sferze finansów publicznych;
– Przyjęcia ustawy dotyczącej tzw. emerytur stażowych.
– Umówiliśmy się z panem premierem Morawieckim, że jeśli będą wątpliwości, to odbędziemy spotkanie w Warszawie z panem premierem, może nie całej Komisji Krajowej, ale szefów regionów i sekretariatów – mówił podczas posiedzenia Komisji Krajowej w Zakopanem Piotr Duda. Wówczas o sytuacji w kraju członkowie Komisji Krajowej NSZZ „S” rozmawiali z przedstawicielami rządu: Marleną Maląg, minister rodziny i polityki społecznej, Anną Moskwą, minister klimatu i środowiska, Waldemarem Budą, ministrem rozwoju i technologii, Arturem Soboniem, sekretarzem stanu w Ministerstwie Finansów, i Maciejem Małeckim, sekretarzem stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych.
– Dziś rozmawialiśmy o sytuacji zakładów energochłonnych, które mogą z tygodnia na tydzień podjąć decyzję o likwidacji i upadłości. Dzisiaj pan minister Buda z minister Moskwą przedstawili program przyjęty na radzie ministrów. Dziękuję panu premierowi Morawieckiemu, że tak godna i reprezentatywna grupa ministrów była na posiedzeniu Komisji Krajowej. Rozmawialiśmy przez ponad cztery godziny. Rozmawialiśmy również o ochronie indywidualnych odbiorców – mówił wówczas Piotr Duda.
Dziś odbywa się kontynuacja tych rozmów.