Wiktor Kubisiak nowym przewodniczącym Rady Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów NSZZ „S”

• czwartek, 15 Września 2022
  • Branże
  • Autor: Admin

fot.T. Gutry

– Mam nadzieję, że Sekretariat będzie rozwijał się dalej zgodnie z drogą wytyczoną przez Dariusza Kucharskiego – powiedział po wyborze na przewodniczącego Wiktor Kubisiak. Wybory odbyły się podczas XIX Nadzwyczajnego Kongresu Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów 14 września w warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ „S”.
Wiktor Kubisiak, przedstawiając się delegatom, mówił: – Jestem w Związku od początku. W moim zakładzie pracy Polfa Pabianice byłem współzałożycielem Solidarności. Inicjowałem wiele działań dla pracowników. Po przejściu na emeryturę wszedłem w skład Sekcji Emerytów i Rencistów. Działam w niej od 8 lat. Z kolei w Sekretariacie zostałem wskazany przez Darka Kucharskiego na stanowisko skarbnika. Chciałabym, by rola emerytów w strukturach krajowych NSZZ „S” była ważna, żebyśmy byli inicjatorami niektórych działań.
Wiktor Kubisiak dodał, że chciałby także aktywować regionalne sekcje emerytów i rencistów. – Licząca się rola emerytów jest nie do przecenienia – przekonywał.
Kubisiak był jedynym kandydatem na stanowisko przewodniczącego. Głosowało na niego 23 spośród 25 obecnych na sali delegatów. Wybory odbyły się, ponieważ poprzedni przewodniczący Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów NSZZ „S” zmarł po długiej chorobie 11 lipca 2022 roku.
Podczas dzisiejszego Kongresu odmówiono modlitwę za zmarłego Przewodniczącego oraz za Jana Wilczaka, który odszedł w styczniu tego roku.
www.tysol.pl