Jubileuszowa pielgrzymka i „Strefa Życia” na Jasnej Górze

• czwartek, 08 Września 2022
  • Kraj
  • Autor: Admin

Już po raz 40. w trzecią sobotę i niedzielę września odbędzie się Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. W jej ramach pielgrzymi będą mogli skorzystać z mobilnej „Strefy Życia” organizowanej przez PZU. Odbędzie się również Kongres bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

Hasło tegorocznej jubileuszowej pielgrzymki to: „Księże Jerzy – jesteśmy tu, aby wypełnić Twój testament”. Odbędzie się tradycyjnie w trzecią sobotę i niedzielę września, tj. 17-18 września.
– W tym roku Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę to wydarzenie szczególne, bo z modlitwą, podziękowaniem i prośbą do Matki Boskiej będziemy zmierzać już 40. raz – napisał w liście do związkowców Piotr Duda, szef „Solidarności”.
– Jak zawsze w trzecią sobotę i niedzielę września spotkamy się w Częstochowie, aby modlić się u tronu Jansnogórskiej Pani, dziękując za opiekę i prosząc o wsparcie. Jak zawsze przybędziemy tam z naszymi sztandarami, manifestując swoje przywiązanie do wiary i Kościoła” – czytamy dalej.
Przewodniczący przypomniał, że pielgrzymka ludzi pracy to duchowy testament Patrona Solidarności, błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, który zapoczątkował wrześniowe pielgrzymowanie w najczarniejszym okresie naszej historii, dając w zniewoleniu nadzieję i wewnętrzną wolność.
Program Pielgrzymki.:
Sobota, 17 września
godz.17.00 – Złożenie kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki
godz. 18.30 – Wspólnia modlitwa zgromadzonych przed Szczytem
godz. 19.00 – Msza święta na Szczycie
godz. 21.00 – Apel Jasnogórski
godz. 21.30 – Droga Krzyżowa na wałach
godz. 22.30-23.00 – Milczące czuwania przy Cudowym Obrazie Matki Bożej
Niedziela, 18 września
godz. 9.30 – Wykład diakona prof. dr hab Waldemara Rozynkowskiego
„Biada społeczeństwu, którego obywatele nie rządzą się męstwem”
godz. 10.15 – Różaniec
godz. 10.30 – Przywitanie pielgrzymów przez Przeora Jasnej Góry
– Wystąpienie Prezydenta RP Andrzeja Dudy
– Wystąpienie przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność” Piotr Dudy
godz. 11.00 – Uroczysta Msza Święta
Tegorocznej pielgrzymce będzie towarzyszyć mobilna strefa „Zdrowe Życie” organizowana przez PZU przy wsparciu Kancelarii Prezydenta RP.  W ramach strefy będzie można skorzystać z bezpłatnych badań diagnostycznych i konsultacji lekarskich m.in. z zakresu kardiologii, dietetyki, fizjoterapii. Strefa wśród pielgrzymów pojawi się m.in. dzięki uprzejmości Kancelarii Prezydenta RP.
– Uprzejmie informuję, że po konsultacjach z organizatorami projektu, podjęta została decyzja o dodatkowej lokalizacji strefy zdrowia w Częstochowie w dniach 17-18 września br – to fragment listu szefowej Kancelarii Prezydenta RP Grażyny Ignaczak-Bandych, będącego odpowiedzią na wniosek szefa „Solidarności” Piotra Dudy.
– Strefy „Zdrowe Życie” to wspaniała inicjatywa PZU, dlatego wystąpiłem do zarządu naszego ubezpieczyciela i Kancelarii Prezydenta o zorganizowanie takiego miasteczka przy okazji tegorocznej jubileuszowej pielgrzymki ludzi pracy. To realne wsparcie w diagnostyce dla uczestników pielgrzymki, ale też okazja do promowania projektu „Zdrowe Życie” przy okazji kilkudziesięciotysięcznej pielgrzymki na Jasną Górę – powiedział Piotr Duda po otrzymaniu informacji od szefowej Kancelarii Prezydenta RP Grażyny Ignaczak-Bandych.
Mobilna strefa „Zdrowe Życie” jest elementem ogólnopolskiej akcji profilaktyki zdrowia realizowanej wspólnie przez Ministerstwo Zdrowia, Ministerstwo Aktywów Państwowych, Narodowy Fundusz Zdrowia oraz Grupę PZU, nad którą patronat objęła Para Prezydencka.
W formie wydarzenia towarzyszącego odbędzie się na Jasnej Górze w dniach 16-17 września Kongres bł. Ks. Jerzego Popiełuszki, którego Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” jest Partnerem Strategicznym. Organizatorami Kongresu jest Fundacja Instytut Mediów (wydawca Tygodnika Katolickiego NIEDZIELA) oraz PSWE.
Odbędą się dwie główne debaty i 12 paneli tematycznych w Bastionie św. Barbary i w Kaplicy Różańcowej na Jasnej Górze oraz udziału w Agapie połączonej z koncertem muzycznym związanym z twórczością Zbigniewa Herberta oraz Przemysława Gintrowskiego, który odbędzie się w Muzeum Monet i Medali św. Jana Pawła II w Częstochowie.
W Kongresie weźmie udział 70 uczestników debat i moderatorów. Szczegółowy program oraz informacje o uczestnikach debat dostępne są na stronie internetowej Kongresu – więcej na: www.xjerzy.pl
ml