Obchody 46. rocznicy Radomskiego Czerwca ’76

• Regiony
  • Autor: Admin

fot. Ziemia Radomska

Przedstawiciele Kancelarii Prezydenta RP, Parlamentu oraz liczna rzesza członków i sympatyków NSZZ „Solidarność” uczestniczyli w obchodach 46. rocznicy Radomskiego Czerwca’76. U zbiegu ulic 25 Czerwca i Żeromskiego odprawiona została msza święta celebrowana przez biskupa Marka Solarczyka, Ordynariusza Diecezji Radomskiej. Honorowe miejsce w czasie obchodów zajęli oczywiście uczestnicy wydarzeń z 1976 roku – Bohaterowie Radomskiego Czerwca na czele ze Stanisławem Kowalskim, prezesem Stowarzyszenia Radomski Czerwiec ‘76.
Organizatorami uroczystości byli: Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Ziemia Radomska, Prezydent Miasta Radomia oraz Stowarzyszenie Radomski Czerwiec. Pod pomnikiem Radomskiego Czerwca’76 zgromadziło się jak co roku kilkaset osób oraz liczne delegacje i poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność” – z pocztami z KF Ursusa i ZR Płockiego, Środkowowschodniego, Świętokrzyskiego oraz Stowarzyszenia Czerwiec’76 i „Solidarności” Rolników Indywidualnych, przedstawiciele Komisji Zakładowych NSZZ “Solidarność” Regionu Ziemia Radomska. W obchodach wzięła także udział Kompania Reprezentacyjna WP garnizonu radomskiego oraz orkiestra wojskowa.
Pod pomnikiem pojawili się też przedstawiciele: rządu RP oraz  Kancelarii Prezydenta, w tym doradca prezydenta RP Dariusz Dudek, radomscy parlamentarzyści –  Marek Suski (szef Gabinetu Politycznego Prezesa Rady Ministrów), Wojciech Skurkiewicz (wiceminister MON), Anna Kwiecień, Andrzej Kosztowniak, przedstawiciele władz miasta Radomia z Prezydentem Radosławem Witkowskim, Rady Miejskiej miasta Radomia z przewodniczącą Kingą Bogusz oraz władz Mazowsza – wicewojewoda Mazowiecki Artur Standowicz i Krzysztof Murawski, Starosta Radomski Waldemar Trelka, przedstawiciele  powiatu ziemskiego Radomskiego i powiatów sąsiednich i gmin, Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej, Związku Więźniów Politycznych Okresu Stalinowskiego i Związku Sybiraków, Represjonowanych w Stanie Wojennym, harcerzy, przedstawiciele IPN z Lublina i Radomia,  Państwowej i Ochotniczej Straży Pożarnej, leśników, Wojska Polskiego, Państwowej Inspekcji Pracy.
Tradycyjnie głównym punktem obchodów była rocznicowa msza św. przy Radomskiego Czerwca’76. Eucharystii, która rozpoczęła się i o 13.00 przewodniczył bp Marek Solarczyk. – Stajemy w 46. rocznicę wydarzeń Radomskiego Czerwca, właśnie w tych godzinach, kiedy dokonywały się doniosłe momenty z historii naszej ojczyzny, ale i tak mocno wpisane w życie wielu z was, tu obecnych, i waszych bliskich – powiedział ordynariusz. – Wydarzenia sprzed 46 lat były wielkim wołaniem o to, aby człowiek mógł nieść Boże błogosławieństwo wspólnoty, szacunku, godności, troski i odpowiedzialności.
W homilii biskup Solarczyk nawiązał także do postaci sługi Bożego ks. Romana Kotlarza, męczennika Radomskiego Czerwca’76 – Jego uczestnicy przeżywali swoje życie, ale i chronili swoją wiarę. Czyż to nie w związku z tym było to wyjątkowe świadectwo i wyjątkowy znak, postawa ks. Kotlarza i jego posługa na schodach kościoła Świętej Trójcy i błogosławieństwo tych, którzy protestowali […] Niech to będzie czas naszej wdzięczności za ks. Kotlarza, za tylu oddanych wiernych świadków wiary, kapłanów, ale i osób świeckich, tych, którzy błogosławieństwo Boga, wierności dla tego, co On ofiaruje i czego naucza, składali i składają. Niech to będzie również okazja dla nas do odnowienia naszych pragnień, aby z taką gorliwością i oddaniem pójść. Niech w naszym życiu wypełnia się dar błogosławieństw Jezusa Chrystusa. Niech Jego obecność, niech moc Bożej łaski nas wspiera i prowadzi.
Przesłanie Prezydenta RP Andrzeja Dudy do Bohaterów Radomskiego Czerwca’76 odczytał jego doradca Dariusz Dudek. „Wydarzenia Czerwca 1976 roku to jedna z najważniejszych kart w najnowszej historii Polski. Wstrząsnęły one posadami komunistycznego systemu. Ludzie wyszli na ulice, aby upomnieć się o swoją godność, prawa i chleb. Spontaniczne protesty, w których wzięło udział osiemdziesiąt tysięcy osób w wielu miejscach kraju, były wyrazem społecznego oporu oraz tworzącej się wspólnoty i solidarności. […] Pamięć o Czerwcu 1976 to pamięć o słusznym robotniczym gniewie i godnościowym proteście ludzi pracy. To pamięć o walce i ofiarach. To zarazem pamięć o rodzącej się wolności. Wolności, która ostatecznie odnosi dziejowy triumf, bo żadna przemoc nie jest w stanie na trwałe jej stłumić.[…] Dramatyczna, ale i chlubna lekcja Czerwca 1976 będzie dla nas zawsze inspiracją w zmaganiach ze złem w obronie dobra. Gorąco dziękuję wszystkim, którzy pielęgnują pamięć o bohaterach czerwcowego zrywu. Proszę przyjąć moje serdeczne pozdrowienia.”
Po nabożeństwie uczestnicy obchodów złożyli kwiaty pod Pomnikiem Radomskiego Czerwca’76.
Przed liturgią, o godzinie 11.30, uroczystości odbyły się także przed budynkiem Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, w którym 46 lat temu znajdowała się siedziba KW PZPR.
NSZZ „Solidarność” Region Ziemia Radomska