Zapomniane Domy Pomocy Społecznej. Solidarność chce zmiany warunków pracy i wyższych płac

• poniedziałek, 20 Czerwca 2022
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. Region Środkowo-Wschodni NSZZ "Solidarność"

W poniedziałek 20 czerwca br. w siedzibie Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” odbyła się konferencja prasowa pracowników Domów Pomocy Społecznej województwa lubelskiego. – Wzrost płacy w DPS to poprawa warunków pracy i podniesienie godności pracownika, który wiele lat pracuje z człowiekiem schorowanym, niekiedy porzuconym i samotnym – podkreśliła Małgorzata Guz, przewodnicząca Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” DPS Wygnanowice.
Przewodnicząca Organizacji Międzyzakładowej Małgorzata Guz przedstawiła bieżącą sytuację, zwracając uwagę na dramatycznie niskie płace pracowników DPS-ów. Podkreślała, że pracownicy Domów Pomocy Społecznej są w bardzo trudnej sytuacji. – Chcemy zmiany warunków pracy w DPS-ach. Pracujemy w sferze budżetowej, wiele grup uzyskało podwyżki płac – o nas zapomniano – zaznaczyła.
– Jesteśmy wynagradzani zgodnie z rozporządzeniem o pracownikach samorządowych – ten system kierowany jest do urzędników, a mimo to my, pracownicy DPS, jesteśmy w tym systemie, z jedną różnicą, pracownicy samorządowi – urzędnicy dostają podwyżki, a my często mieliśmy płace zasadnicze poniżej płacy minimalnej. Do płacy minimalnej równano nam dodatkami – często premią, która jest formą nagrody, a nie wyrównaniem płacy. Wzrost płacy w DPS to poprawa warunków pracy i podniesienie godności pracownika, który wiele lat pracuje z człowiekiem schorowanym, niekiedy porzuconym i samotnym – podkreśliła Małgorzata Guz, przewodnicząca Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” DPS Wygnanowice.
We wrześniu 2021 roku został powołany Zespół NSZZ „Solidarność” Domów Pomocy Społecznej w województwie lubelskim przy Zarządzie Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność”, w którego skład weszło 17 Domów Pomocy Społecznej:
1. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ IM.MATKI TERESY Z KALKUTY
2. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ IM. ŚW. JANA PAWŁA II W KRASNYMSTAWIE
3. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W SURHOWIE
4. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W RUSKICH PIASKACH
5. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W KANIEM
6. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W KRZESIMOWIE
7. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W WYGNANOWICACH
8. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W BOŃCZY
9. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W MATCZYNIE
10. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ  „BETANIA”
11. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ „KALINA”
12. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ IM. ROBA INJA W ŚWIDNIKU
13. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W TEODORÓWCE
14. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W POPKOWICACH
15. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W KOCKU
16. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W OSTROWIE LUBELSKIM
17. DOM POMOCY SPOŁECZNEJ W MAJDANIE WIELKIM.
Zespół rozpoczął prace zmierzające do kompleksowego przygotowania procesu działań związku zawodowego w zakresie koniecznych zmian prawa, które mają znaczenie dla płac, warunków pracy i dalszego, zdecydowanie lepszego finansowo funkcjonowania DPS. Solidarny Zespół został powołany po to, aby pokazać, upublicznić i poprawić bardzo złe warunki płacy i pracy, na które w żaden sposób nie przekłada się stały wzrost PKB w Polsce.
Zespół przygotował żądania płacowe skierowane do dyrektorów DPS. Żądania dotyczą:
– wzrostu płacy zasadniczej pracowników domów w 2022 roku o 1000 zł brutto,
– wzrostu średniej płacy w domu do kwoty przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w każdym roku na poziomie płacy osiągniętej w roku poprzednim.
Na dzień dzisiejszy większość domów wchodzących w skład Zespołu ma spisane protokoły rozbieżności, w kilku domach odbyły się rokowania. W domach, w których pracodawcy nie podjęli rokowań, zapowiedziano skierowanie skargi do Państwowej Inspekcji Pracy.
– Przechodzimy w związku z powyższym w kolejny etap trwających sporów zbiorowych. Stanowisko związku zawodowego podtrzymuje wszystkie postulaty zgłoszone pracodawcy. Zdaniem Organizacji Związkowej realizacja zgłoszonych żądań jest konieczna wobec ponad 18-letniej zapaści w systemie wynagradzania pracowników Domów Pomocy Społecznej. Spełnienie żądań przyczyni się bowiem w istotny sposób do poprawy warunków pracy, podwyższenia statusu pracownika domu, a także będzie miała wymierne przełożenie na jego sytuację życiową i materialną. Ponadto w powiecie chełmskim trwają zmiany organizacyjne Domów Pomocy Społecznej w związku z koniecznością zwrotu majątku usytuowanego na terenie jeszcze działającego Domu Pomocy Społecznej w Kaniem. W tymże DPS działa Organizacja Związkowa, która jest stroną do prowadzenia rozmów z pracodawcą, ale ze strony pracodawcy brakuje merytorycznego dialogu, w związku z tym wnosimy za Państwa pośrednictwem apel, by dyrektor DPS w Kaniem i starosta chełmski usiedli ze stroną związkową do uzgodnienia warunków pracowniczych celem zabezpieczenia tychże pracowników – poinformowano na konferencji prasowej.
www.tysol.pl