Jest porozumienie w Hutchinsonie. Wtorkowa pikieta odwołana

• Regiony
  • Autor: Admin

fot. Zarząd Regionu Podbeskidzie

Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” w komunikacie prasowym poinformował, że strajkującym od tygodnia pracownikom zakładu Hutchinson 2 w Żywcu udało się podpisać porozumienie z pracodawcą. Pikieta, którą organizatorzy zapowiadali na najbliższy wtorek zostaje odwołana.

Wczoraj o godzinie 21:30 reprezentacja strajkujących pracowników w żywieckim Hutchinsonie 2 podpisała porozumienie płacowe z zarządem firmy. Po trwających kilka miesięcy negocjacjach i tygodniowym strajku udało się osiągnąć kompromis. Pracownikom udało się wynegocjować trzy złote brutto do każdej przepracowanej godziny, osiągnięto więc zakładane minimum. Do sukcesu negocjacyjnego przyczyniło się z pewnością ogromne wsparcie, które pracownicy otrzymali od związkowców z Polski i zagranicy. Niemałą rolę odegrała też zapewne zapowiedź pikiety, która miała odbyć się w najbliższy wtorek 7 czerwca pod bramą zakładu w Żywcu, a która została przez organizatorów odwołana po tym, jak porozumienie zostało ogłoszone. Serdecznie gratulujemy negocjatorom i wszystkim pracownikom, związkowcom i zaangażowanym w sprawę. To jest Wasz sukces!

Poniżej prezentujemy oficjalny komunikat wystosowany przez Zarząd Regionu Podbeskidzie:

Strajk w Hutchinson 2 w Żywcu zakończony sukcesem

KOMUNIKAT

Porozumienie z Pracodawcą w Hutchinson 2 w Żywcu zostało zawarte 2 czerwca 2022 r. o godzinie 21.30.

ŻĄDANIA PŁACOWE ZOSTAŁY SPEŁNIONE!

Dziękujemy wszystkim strukturom naszego Związku: Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, Zarządom Regionów, strukturom branżowym i członkom NSZZ „Solidarność” za aktywne wsparcie protestujących pracowników w trwającym tydzień strajku.

Informujemy, że planowana na 7 czerwca 2022 r. pikieta przed zakładem Hutchinson 2 została odwołana.

Zarząd Regionu Podbeskidzie

NSZZ „Solidarność”

msz/Region Podbeskidzie NSZZ „S”