Wizyta Julii Tymoszenko w ośrodku Solidarności. Piotr Duda: Uchodźcy w Spale są rodziną NSZZ

• wtorek, 17 Maja 2022
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. M. Żegliński

fot. M. Żegliński

Rozpoczęła się wizyta ukraińskich parlamentarzystów w należącym do Solidarności ośrodku „Savoy” w Spale, który po wybuchu wojny na Ukrainie przyjął uchodźców z tego kraju.
Wśród gości wizytujących ośrodek jest m.in. była premier Ukrainy Julia Tymoszenko i szef Konfederacji Wolnych Związków Zawodowych Ukrainy Michaił Wołyniec. Parlamentarzyści zgodę na przyjazd do naszego kraju musieli uzyskać od prezydenta Wołodymyra Zełenskiego.
Parlamentarzystów wraz z przewodniczącym Piotrem Dudą i członkami prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” powitały mieszkające w „Savoyu” dzieci. Jedna z dziewczynek z Ukrainy odegrała na skrzypcach hymn tego państwa, następnie dzieci odśpiewały popularną pieśń – „Czerwona kalina”. Julia Tymoszenko rozmawiała z dziećmi, pytając je o to, jak wygląda teraz ich nauka, i o to, jak spędzają czas. Opowiedziała również o sytuacji na Ukrainie. Polityk podziękowała przewodniczącemu Piotrowi Dudzie za przyjęcie gości.
– Dla nas teraz to nasza rodzina. Ci ludzie są rodziną NSZZ „Solidarność” – odparł Piotr Duda.
Kolejnym punktem programu jest spotkanie robocze ukraińskich parlamentarzystów i związkowców.
www.tysol.pl / kk