Święto św. Józefa Rzemieślnika. Ogólnopolska Pielgrzymka Robotników do Kalisza

• Regiony
  • Autor: Admin

Fot. T.Gutry

„Człowiekowi wierzącemu ogromne natchnienie daje świadomość, że ludzka praca jest naśladowaniem dzieła samego Stwórcy” – napisał prezydent Andrzej Duda w liście do uczestników jubileuszowej XXX Ogólnopolskiej Pielgrzymki Robotników i Pracodawców do Świętego Józefa w Kaliszu.

1 maja ludzie pracy z całej Polski przybywają do Kalisza, aby wspólnie uczestniczyć Ogólnopolskiej Pielgrzymce Robotników do św. Józefa. W tegorocznej pielgrzymce wzięło udział m.in. 15 pocztów sztandarowych NSZZ „Solidarność” z całej Polski. Podczas tej wyjątkowej uroczystości pracownicy i pracodawcy razem modlili się o wstawiennictwo patrona ludzi pracy. W tym roku pielgrzymka odbywała się pod hasłem „Modlitwą i pracą czyńmy pokój”.

„Praca jest jednym z najważniejszych sposobów ludzkiej samorealizacji. Cały dorobek ludzkości opiera się na głównie na pracy. Ludzka praca ma swoją wielką godność. Nie jest ona tylko ekonomiczną koniecznością, bez wypełniania której nie moglibyśmy zaspokoić życiowych potrzeb” – napisał w liście do pielgrzymów prezydent Andrzej Duda. List został odczytany w Kaliszu przez Andrzeja Derę, sekretarza stanu w Kancelarii Prezydenta RP.

Prezydent napisał, że praca jest również, a może przede wszystkim twórczością, doskonaleniem naszego świata oraz budowaniem społecznej więzi dla wspólnego dobra. „Święty Jan Paweł II naucza, że praca stanowi podstawowy wymiar bytowania człowieka na ziemi. Człowiekowi wierzącemu ogromne natchnienie daje świadomość, że ludzka praca jest naśladowaniem dzieła samego boskiego Stwórcy. Każdy zaś, niezależnie od światopoglądu przyzna, że praca, która niesie spełnienie ludzkich aspiracji i przyczynia się do cywilizacyjnego rozwoju, stanowi piękną służbę bliźnim i jest po prostu sposobem na bycie szczęśliwym” – przekazał prezydent Andrzej Duda.

„Drodzy uczestnicy XXX Ogólnopolskiej Pielgrzymki Robotników i Pracodawców do Świętego Józefa w Kaliszu! Chrześcijański Niezależny Samorządny Związek Zawodowy “Solidarność”, który za sprawą swoich delegacji i pocztów sztandarowych przybył dzisiaj do sanktuarium Świętego Józefa Robotnika w Kaliszu, modli się przede wszystkim o szybkie zakończenie wojny, a tym samym ludobójstwa w Ukrainie. Przy tej okazji chcę z całego serca podziękować wszystkim darczyńcom, w tym Członkom naszego Związku za wsparcie finansowe i materialne, dzięki któremu możemy udzielać pomocy naszych gościom z Ukrainy, którzy uciekając przed wojną znaleźli schronienie w Polsce” – zwrócił się z kolei w liście do pielgrzymów przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Przypomniał, że do ośrodków “Solidarności” od początku wojny przyjechało kilkaset osób, przede wszystkim matek z dziećmi, a także że „Solidarność” uruchomiła punkty pomocy, cały związek organizuje też wsparcie, wysyła dary, zbiera pieniądze. „To praktyczny wymiar tego czym jest +Solidarność+” – zauważył przewodniczący. List napisany przez niego do uczestników pielgrzymki odczytał w Kaliszu zastępca przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność”, Tadeusz Majchrowicz.

Piotr Duda poprosił także o modlitwę za pracowników i pracodawców, aby prowadzili między sobą partnerski dialog. „Jak nauczał nas papież Leon XIII nieustanny dialog pomiędzy pracownikami i pracodawcami, w którym przypominamy sobie o wzajemnych prawach i obowiązkach jest najważniejszym narzędziem do budowania zdrowych relacji w miejscu pracy. Ten dialog dał wspaniałe owoce podczas minionej – miejmy nadzieję – pandemii, gdzie udało się uratować miliony miejsc pracy i tysiące firm” – zaznaczył przewodniczący.

„W tych dniach nie możemy zapominać o ofiarach ostatniej tragedii w kopalniach “Pniówek” i “Zofiówka”. A także o wszystkich ofiarach wypadków przy pracy, który dzień pamięci miał miejsce w miniony czwartek. Módlmy się za pośrednictwem Świętego Józefa i naszego patrona Błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki aby dobry Bóg przyjął ich do Swojego Królestwa, pozwolił rannym szybko powrócić do zdrowia i zesłał na rodziny oraz bliskich pocieszenie i ukojenie w bólu” – napisał również Piotr Duda.

Poprosił także o modlitwę za XXX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ “Solidarność”, który w końcu maja odbędzie się w Zakopanem. „Niech to wielkie święto “Solidarności” będzie ważnym krokiem w budowaniu wspólnoty ludzi pracy wokół wartości, które za sprawą Św. Jana Pawła II zrodziły Niezależny Samorządny Związek Zawodowy +Solidarność+” – zaapelował Piotr Duda.

Premier Mateusz Morawiecki skierował do pielgrzymów list, który odczytała minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg

„Hasło tegorocznej pielgrzymki +modlitwą i pracą czyńmy pokój+ nawiązuje do kwestii obecnie najważniejszych. Za naszą wschodnią granicą toczy się bowiem krwawa wojna, która stanowi olbrzymie zagrożenie dla pokoju światowego. Putinowska Rosja, rozpoczynając agresję na wolną Ukrainę, zakwestionowała obecny porządek międzynarodowy i fundamenty współczesnej architektury bezpieczeństwa polski, Europy i świata” – napisał premier.

Tej agresji – zaznaczył – odważnie przeciwstawili się sami Ukraińcy. „Ale i my Polacy nie pozostajemy wobec niej obojętni” – dodał.

„Jestem dumny, że nasze społeczeństwo daje w tych dniach wielkie świadectwo solidarności z udręczonymi ofiarami wojny. Widzimy codzienny wysiłek tysięcy wolontariuszy, organizacji, struktur państwowych i samorządowych, działających wspólnie w duchu braterskiej współpracy na rzecz potrzebujących” – podkreślił.

Mateusz Morawiecki zaznaczył, duch solidarności przenika codzienną zawodową aktywność pielgrzymów do św. Józefa. „Postawa, którą tak często przywoływał św. Jan Paweł II, a którą streścić można w słowach +jedni drugich brzemiona noście+, jest również Waszym udziałem, czyniąc z Państwa pracy powód do dumy i osobistej satysfakcji. Niech pielgrzymka do św. Józefa (…) wyzwoli w każdym z Was siły potrzebne do mierzenia się z nowymi wyzwaniami. Niech umacnia Was w codziennym wysiłku budowania pomyślności Państwa rodzin, miejsc pracy i naszej ojczyzny. Niech dla wszystkich stanie się źródłem nadziei na kolejny rok” – życzył pielgrzymom premier.

W pielgrzymce uczestniczyli przedstawiciele różnych grup zawodowych – górnicy, hutnicy, stoczniowcy, rzemieślnicy, marynarze, rolnicy i pracodawcy.

Podczas odmawiania Litanii do Świętego Józefa pielgrzymi zawierzają św. Józefowi swoje problemy. Po mszy św. uroczyście dzielą się chlebem i składają kwiaty pod pomnikiem św. Jana Pawła II, w sąsiedztwie bazyliki św. Józefa.

Pierwsza Ogólnopolska Pielgrzymka Robotników do św. Józefa w Kaliszu odbyła się w 1992 roku.

Dzień św. Józefa jest obchodzony w Kościele od 24 kwietnia 1956 r. Tego dnia podkreśla się szczególną rolę pracy w życiu i rozwoju każdego człowieka.

Św. Józef jest patronem licznych stowarzyszeń i zgromadzeń zakonnych noszących jego imię. To także patron cieśli, stolarzy, rzemieślników, inżynierów, grabarzy, wychowawców, podróżujących, wypędzonych, bezdomnych, umierających. Wzywany jest także w przypadku chorób oczu i w sytuacjach beznadziejnych, zwłaszcza braku dachu nad głową.

Do Polski kult św. Józefa dotarł na przełomie XI i XII w., ale największy jego rozwój nastąpił w XVII i XVIII w. Kult ten propagowali karmelici i siostry wizytki. Centralnym ośrodkiem kultu św. Józefa jest bazylika w Kaliszu. W kraju jest ok. 270 świątyń, którym patronuje ten święty, w tym kilkanaście – św. Józefa Robotnika.

Powstanie kaliskiego sanktuarium datuje się na XII wiek, początkowo była to kolegiata pw. św. Pawła. Ok. 1670 r. mieszkaniec pobliskiej wsi Szulec ufundował obraz św. Rodziny jako wotum dziękczynne św. Józefowi za uzdrowienie i umieścił go w kolegiacie kaliskiej. Obraz zaczął uchodzić za cudowny.

www.tysol.pl
PAP