Uroczyste odsłonięcie tablicy Alojzego Szablewskiego w siedzibie gdańskiej Solidarności

• czwartek, 28 Kwietnia 2022
  • Regiony
  • Autor: Admin

fot. własne

W czwartek 28 kwietnia 2022 r. o godzinie 11:00 w siedzibie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ “Solidarność” odbyło się uroczyste odsłonięcie tablicy Alojzego Antoniego Szablewskiego, żołnierza Armii Krajowej ps. „Iskra”, współpracownika Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, uczestnika strajku w Stoczni Gdańskiej im. Lenina w Sierpniu ’80, więźnia politycznego PRL i posła na Sejm RP (WAK-ZChN, 1991-93).
W uroczystości udział wzięli: dr Paweł Warot, Dyrektor Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku; Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”; Wojciech Książek, Przewodniczący Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”; Roman Gałęzewski, przewodniczący KM NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej; przedstawiciele Komisji Krajowej NSZZ „S”; Tomasz Gieszcz przedstawiciel Wojewody Pomorskiego Dariusza Drelicha oraz rodzina Alojzego Szablewskiego i zaproszeni goście.
Na początku uroczystości głos zabrał dyrektor oddziału gdańskiego IPN.
– Dokonujemy dzisiaj uroczystego odsłonięcia tablicy memoratywnej poświęconej Alojzemu Szablewskiemu. Chcemy w ten sposób upamiętnić tę postać wielkiego patrioty, żołnierza AK. Osoby, która była w okresie komunistycznego zniewolenia prześladowana i która współpracowała z Wolnymi Związkami Zawodowymi. Tą tablicą, a jest to już dwunasta tablica upamiętniająca osoby pochodzące ze środowiska WZZ, chcemy na trwale w Gdańsku upamiętnić WZZ. Myślę, że właśnie to miejsce, siedziba Komisji Krajowej i Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” jest najlepszym miejscem. Jako dyrektor oddziału gdańskiego IPN mogę powiedzieć, że nie będziemy ustawali w celebrowaniu pamięci o naszych bohaterach. To jest jeden ze sposobów przywracania pamięci i mówienia prawdy, jak było – mówił dr Paweł Warot.
Następnie głos zabrał Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.
– Alojzy był niestrudzonym propagatorem idei wolności, niepodległości i suwerenności naszej Ojczyzny, ale też i pięknej historii wśród ludzi młodych. Na każde spotkanie z młodymi ludźmi – nawet gdy się gorzej czuł – zawsze przychodził. Jego obecność na tych spotkaniach powodowała, że bardzo wielu młodych ludzi przekonało się i poznało dzięki temu historię, nie tą wykreowaną, ale taką jaka ona była. Pewnie jeszcze długo nie będziemy w stanie powiedzieć, ile zawdzięczamy Alojzemu. Znajomość z nim to był ogromny zaszczyt. To jest jedna z ikon Solidarności, o której się nie zapomina, bo jego zasługi były tak wielkie, że znajdzie i już znajduje swoje miejsce w historii naszej Ojczyzny. Dziękuję Aloś – powiedział Krzysztof Dośla.
Po przemówieniu Brunona Baranowskiego, działacza opozycji antykomunistycznej i wnuczki Alojzego Szablewskiego, pani Katarzyny Szablewskiej doszło do poświęcenia tablicy i złożenia pod nią kwiatów.
Tablica została ufundowana przez Oddziałowe Biuro Upamiętniania Walk i Męczeństwa IPN w Gdańsku i jest kolejną z cyklu, który rozpoczął się w 40. rocznicę utworzenia Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża. Jego celem jest przywrócenie w przestrzeni publicznej pamięci o zasłużonych działaczach antykomunistycznych zaangażowanych w powstanie Wolnych Związków Zawodowych, a następnie NSZZ „Solidarność”.
www.tysol.pl