Tragedia w kopalni Zofiówka. Koniec akcji ratowniczej. Nie żyje 10 górników!

• środa, 27 Kwietnia 2022
  • Branże
  • Autor: Admin

Zakończyła się akcja ratownicza w kopalni Zofiówka w Jastrzębiu-Zdroju – poinformowała w środę 27 kwietnia Jastrzębska Spółka Węglowa. W wyniku podziemnego wstrząsu zginęło 10 górników.

Po czterech dobach akcji ratowniczej ostatni z górników został przetransportowany na powierzchnie. Niestety, żaden z 10 pracowników, z którymi utracono kontakt po podziemnym wstrząsie, nie przeżył katastrofy. 3 osoby spośród zmarłych to pracownicy firmy zewnętrznej – Zakładu Odmetanowania Kopalń.

W sobotę 23 kwietnia o godzinie 3:40 w przodku D-4 na poziomie 900m w jastrzębskiej kopalni doszło do wysokoenergetycznego wstrząsu połączonego z intensywnym wypływem metanu. Do zdarzenia doszło podczas drążenia wyrobiska i wiercenia długich otworów strzałowych.

W rejonie wypadku było 52 pracowników, 42 z nich wyszło o własnych siłach. Czterech górników przetransportowano na powierzchnię w niedzielę, dwóch kolejnych odnaleziono w poniedziałek 156 metrów od czoła przodka. Czterech ostatnich górników zlokalizowano w zalewisku około 50 metrów od czoła przodka.

Akcja ratownicza w kopalni Zofiówka była bardzo trudna. Aby spenetrować rejon katastrofy, ratownicy musieli wypompować wodę z zalewiska za pomocą układu pomp na sprężone powietrze. Ze względu na ciągłe zagrożenie metanowe, ratownicy nie mogli użyć wydajniejszych pomp elektrycznych. Ponadto, aby przewietrzyć rejon wypadku, konieczna była naprawa lutniociągu uszkodzonego w wyniku wstrząsu. W sumie w akcji ratowniczej brało udział 114 zastępów ratowniczych.

www.solidarnosckatowice.pl
łk na podst komunikatu jsw.pl