Rezolucja MOP ws. agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę

• Autor: Admin

Mariupol

Mariupol fot. ABACA/Abaca

344. sesja Rady Administracyjnej Międzynarodowej Organizacji Pracy obfitowała w wiele wydarzeń. Jednym z nich był wybór nowego dyrektora generalnego. Jednak nie była to jedyna ważna decyzja podjęta na tej sesji.

Rada Administracyjna przyjęła również rezolucję ws. agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę, w której wzywa ona Federację Rosyjską do m.in. „natychmiastowego i bezwarunkowego zaprzestania agresji”. Rezolucja została zaproponowana przez 47 państw członkowskich MOP i przyjęta 42 głosami za, przy dwóch głosach przeciw i ośmiu wstrzymujących się (4 członków nie brało udziału w głosowaniu).

W końcowej części rezolucji Rada Administracyjna decyduje o czasowym zawieszeniu pomocy w zakresie współpracy technicznej dla Federacji Rosyjskiej, z wyjątkiem pomocy humanitarnej. Zawieszone zostaną zaproszenia Federacji Rosyjskiej na uznaniowe spotkania ekspertów, konferencje i seminaria, których skład ustala Rada Administracyjna.

Rada zwraca się również do MOP o zbadanie możliwości zabezpieczenia współpracy technicznej lub pomocy dla wszystkich innych krajów regionu objętych zasięgiem moskiewskiego biura MOP, w tym ewentualne przeniesienie zespołu wsparcia technicznego na rzecz godnej pracy i biura krajowego dla Europy Wschodniej i Azji Środkowej poza Federację Rosyjską.

Pełna treść rezolucji tutaj GB.344/PV (ilo.org), a wersja polska tutaj.

kb