Sieć Badawcza Prawa Pracy LLRN piętnuje rosyjską agresję na Ukrainę!

• poniedziałek, 28 Marca 2022
  • Branże
  • Autor: Admin

Sieć Badawcza Prawa Pracy LLRN przestawiła stanowisko, w którym odnosi się do inwazji na Ukrainę i będącego tego następstwem kryzysu humanitarnego.

Sieć Badawcza Prawa Pracy LLRN (http://www.labourlawresearch.net/) to najbardziej dynamiczna wspólnota naukowców zajmujących prawem pracy i prawem socjalnym. W networku zrzeszonych jest 80 uczelni i ośrodków badawczych. Współpraca polega na wymianie informacji, opracowań naukowych, wspólnym organizowaniu seminariów i spotkań w tym co dwa lata globalnej konferencji. Ostanie z tych spotkań przed pandemią Covid- 19 miało miejsce w Chile a kolejne w przyszłym roku organizuje Uniwersytet Warszawski wraz z Uniwersytetem Łódzkim. Tak wiec warto spojrzeć na stanowiska wyrażane przez ten network. W ostatnim stanowisku czytamy, że Komitet Sterujący Sieci Badawczej Prawa Pracy LLRN z niepokojem obserwuje inwazję na Ukrainę, wynikające z niej zniszczenia miast i nowy kryzys uchodźczy.

Widzimy również oświadczenie prezydenta Putina, że chce on zaangażować Rosję w „konieczne oczyszczenie społeczeństwa”, aby „wypluć” zdrajców, którzy sprzeciwiają się wojnie. Jako naukowcy zajmujący się prawem pracy w tej sieci zajmujemy się oczywiście pracą, a nie wojną. Zdajemy sobie jednak sprawę, że wydarzenia te mogą dotknąć nas wszystkich. Chcemy potwierdzić, podobnie jak to uczyniliśmy w kontekście protestów Black Lives Matters w 2020 roku, prawo ludzi we wszystkich krajach do życia bez strachu, brutalności i zastraszania. Prosimy, aby w nadchodzących dniach członkowie sieci poprzez swoje badania i inne działania wspierali wszystkich naszych kolegów, niezależnie od kraju, w swobodnym wypowiadaniu się i bezpiecznym życiu.  Potwierdzamy również nasze zaangażowanie na rzecz międzynarodowych rządów prawa, popierając opinię wydaną przez Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości 16 marca 2022 r. oraz rezolucję Rady Administracyjnej MOP z 23 marca 2022 r.

Zaangażowanie się sieci naukowej Labour Law Research Network w antywojenną narrację wcale nie jest oczywiste – przecież w sieci działają badaczki i badacze z całego świata – w tym z Rosji- komentuje dr Izabela Florczak (Uniwersytet Łódzki).

Na forum Komitetu Sterującego nie było jednak wątpliwości, że należy wyrazić nasz sprzeciw względem łamania prawa międzynarodowego, bezpodstawnej brutalności oraz ograniczania wolności słowa. Już na początku marca członkowie sieci LLRN zostali zaproszeni do przygotowywania krótkich komentarzy na temat możliwego wpływu wojny w Ukrainie na sytuację pozbawienie milionów osób uprawnień socjalnych. Kilka takich opracowań już powstało – są prezentowane na łamach Polskiej Sieci Naukowej Prawa Pracy i Zabezpieczenia Społecznego COOPERANTE – dodaje Izabela Florczak.

Dr hab. Piotr Grzebyk (Uniwersytet Warszawski) podkreśla, że działania płynące od członków Sieci LLRN nie są jedynie gestami wyrażającymi solidarność z naukowcami z Ukrainy. Wewnątrz Sieci członkowie informują o otwieranych konkursach stypendialnych dla ukraińskich badaczek i badaczy oraz o innych formach wsparcia. Nikt nie może być obojętny na to, co się dzieje – nie jest zatem obojętna międzynarodowa społeczność nauki prawa pracy.

bs