Pracownicy Poczty Polskiej dalej bez wyższej kilometrówki

• Branże
  • Autor: Admin

Pixabay.com

NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej napisał pismo ponaglające do Zarządu Poczty Polskiej w związku z brakiem odpowiedzi na pismo z dnia 18 stycznia, w którym żąda podniesienia stawek kilometrówki. Sprawa jest na tyle poważna, że pracownicy ostrzegają przed możliwością odmowy świadczenia pracy.
Solidarność Poczty Polskiej domaga się od pracodawcy wyższej kilometrówki, przypominając, że stawki były ostatni raz waloryzowane w 2007 roku, o czym pisaliśmy tutaj.>>>
Bogumił Nowicki, przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej, w liście ponaglającym do Zarządu Poczty Polskiej napisał:
„W związku z brakiem odpowiedzi na nasze pismo z dnia 18 stycznia br. w sprawie stawki za użytkowanie samochodów prywatnych do celów służbowych oraz znaczącym wzrostem cen paliw Organizacja Międzyzakładowa NSZZ «Solidarność» Pracowników Poczty Polskiej żąda podjęcia w trybie natychmiastowym działań zmierzających do zrekompensowania wszystkich kosztów ponoszonych przez pracowników związanych z używaniem przez nich prywatnych pojazdów do celów służbowych”.
Głos w sprawie na swoim profilu na Facebooku zabrał wiceprezes Poczty Polskiej Andrzej Bodziony, który napisał:
„W pełni popieram żądania pracowników oraz NSZZ «Solidarność» Poczty Polskiej  w sprawie podnoszenia stawek kilometrówki. Odpowiadając na liczne maile od Państwa, które otrzymuję w tej sprawie i zapytania, pragnę Państwa zapewnić, że mnie do potrzeby podniesienia stawek nie trzeba przekonywać”.
Temat kilometrówki, oprócz innych spraw pracowniczych, jest przedmiotem negocjacji Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla pracowników Poczty Polskiej.
kar