Spór zbiorowy w Prima Sosnowiec

• piątek, 11 Lutego 2022
  • Branże
  • Autor: Admin

Pracownicy dwóch spółek z Sosnowca, które wchodzą w skład koncernu Prima, od listopada negocjują z pracodawcą podwyżki wynagrodzeń. Niedawno weszli w spór zbiorowy.

– Negocjujemy od początku listopada 2021. Odbyło się już kilka spotkań, ale rozmowy nie posuwają się do przodu. Pracodawca zacznie realizować nowy projekt, będą nowe fundusze, byliśmy gotowi dogadywać się na raty. Dotąd otrzymaliśmy jedną propozycję, ale nie jest ona dla pracowników satysfakcjonująca. Pracodawca chce nam podnieść stawkę godzinową o 1,5 zł, ale ma to być uzależnione od obniżenia absencji, na co absolutnie się nie godzimy. Domagamy się podwyżek o 3,5 zł brutto, czyli o 588 zł brutto miesięcznie i podwyższenie najniższych stawek godzinowych o 63 grosze brutto. Na Śląsku jest pełno konkurencyjnych zakładów, które płacą więcej, ale w Primie pracujemy od wielu lat, jest dobra atmosfera. Chcemy, żeby przekładało się to również na wynagrodzenia. – mówi nam Agnieszka Marcińska, przewodnicząca NSZZ „S” w Prima Sosnowiec Complex Plastic Systems oraz Prima Sosnowiec Advanced Plastic Technologies.

Następne spotkanie przedstawicieli zarządu z pracownikami przewidziano na 15 lutego. Wówczas okaże się czy konieczne będzie podjęcie kolejnych kroków, które przewiduje prawo. – Przygotowujemy właśnie protokół rozbieżności. Na ostatnim spotkaniu nie otrzymaliśmy żadnej nowej propozycji, a poprzednia jest nie do przyjęcia. Pracodawca przeciąga rozmowy w nieskończoność. Jeśli tak dalej pójdzie, będziemy potrzebować mediacji. Gdyby porównać zarobki w branży samochodowej, nasze wyglądają najgorzej, nawet o kilka złotych. Pracodawca narzeka na braki kadrowe, ale z pracy rezygnują nawet specjaliści, właśnie ze względu na zarobki.  – dodaje Przewodnicząca.

Prima Sosnowiec Complex Plastic Systems i Prima Sosnowiec Advanced Plastic Technologies zajmują się produkcją plastikowych części podzespołów samochodowych. Obie lokalizacje zatrudniają ok. 600 osób, z czego do związku należy połowa pracowników.

msz