Podwyżki obejmą wszystkich pracowników zatrudnionych na umowę o pracę. To co najmniej kwota od 230 zł do 400 zł brutto, zależna od oceny stanowiskowej i umiejętności pracownika. Wzrosną również kwoty minimalne i maksymalne w tzw. widełkach płacowych w kategoriach zaszeregowania o około 10%. To spowoduje podwyżkę od 300 zł brutto wzwyż dla około 75% załogi. Co ważne, nie będzie wykluczeń z podwyżek dla pracowników, którzy otrzymali awanse stanowiskowe lub indywidualne podwyżki. Wejdą w życie od marca 2022.
– W Animex Morliny od 2011 roku co roku nieprzerwanie są skutecznie negocjowane podwyżki płac. Dzięki zapotrzebowaniu chińskiego odbiorcy wieprzowiny oraz sukcesowi produktów naszej marki firma osiąga zyski, z których i my jako pracownicy korzystamy – mówi przewodniczący Solidarności w Animex Morliny Krzysztof Potomski.
Podkreśla, że praca jest bardzo ciężka i jest niesprzyjający mikroklimat związany z wychładzaniem i obróbką termiczną. Stąd niezmiennie walczą o podwyżki, bardziej, by utrzymać pracowników i zachęcić do pracy nowych, niż by zdobywać nowe rynki zbytu czy bić rekordy produkcji. Przy 10-procentowym bezrobociu w regionie nie ma chętnych do pracy.
– Uważamy, że jedyną dostępną opcją są atrakcyjne płace.
Według relacji Potomskiego negocjacje trwały krótko. Odbyły się tyko trzy spotkania.
– Mamy dobrą współpracę z pracodawcą, który przestrzega przepisów BHP, daje dobry socjal i prowadzi zdrowy, spokojny dialog.
Przewodniczący mówi też o innym sukcesie.
– Podczas negocjacji zapisaliśmy do Związku ponad 40 osób – to najlepszy moment na budowanie naszej siły.
Ocenia ponadto, że choć oczekiwania podwyżek były większe, to przy budżecie, jaki był możliwy, podwyżki są o ok. 100% wyższe niż w roku poprzednim.
– Takie porozumienie jest do przyjęcia.
Porozumienie zostało podpisane przez działającą w firmie Solidarność i OPZZ. Co ważne, pracodawca nie wyklucza, że przy dalszej emigracji pracowników z zakładu do innych placówek możliwy jest w ciągu roku powrót do negocjacji.
– Znamy liczbę pracowników, którzy odeszli w roku poprzednim, zobaczymy, czy tegoroczna podwyżka zahamuje ten trend – mówi przewodniczący.
Krzysztof Potomski dziękuje też za wsparcie merytoryczne i prawne Regionowi Warmińsko-Mazurskiej Solidarności, Sekretariatowi Przemysłu Spożywczego, Sekcji Mięsa, Drobiu i Tłuszczu, MKK Animex Solidarność, Działowi Szkoleń Komisji Krajowej oraz koleżankom i kolegom z całej Solidarności za wiedzę, pomoc i za to, że jesteście.
– Bóg Zapłać!
ml