Sprawozdanie finansowe o źródłach pozyskanych funduszy na cele inicjatywy ustawodawczej „Emerytura za Staż”

• środa, 26 Stycznia 2022
  • Kraj
  • Autor: Admin

Komitet Obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej ustawy o zmianie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przełożył do siedziby Ministerstwa Finansów sprawozdanie finansowe o źródłach pozyskanych funduszy na cele inicjatywy ustawodawczej „Emerytura za Staż”.

Emerytura stażowa to dodatkowa, nowa możliwość przejścia na emeryturę bez względu na wiek po wykazaniu się okresem ubezpieczeniowym – 40 lat dla mężczyzn i 35 lat dla kobiet. Oznacza to, że jeśli w tym czasie wpłaciło się składki pozwalające na wypłatę co najmniej minimalnej emerytury, każdy będzie miał prawo dokonać wyboru, czy chce dalej pracować, czy zakończyć swoją aktywność i dzięki wypracowanemu przez lata kapitałowi przejść na zasłużony odpoczynek. Bo emerytura stażowa będzie prawem, a nie obowiązkiem.

30 września 2021 r. do Marszałka Sejmu wniesiono obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz zmianie niektórych innych ustaw.

pm

sprawozdanie_finansowe.pdf