Dramatyczny rekordy zakażeń. W administracji publicznej będzie obowiązek pracy zdalnej!

• piątek, 21 Stycznia 2022
  • Branże
  • Autor: Admin

W ciągu najbliższych dni wydane zostanie rozporządzenie epidemiczne, które nałoży obowiązek pracy zdalnej w administracji publicznej – zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski. Powodem tej decyzji jest rekordowa dynamika wzrostu zakażeń.

– Zdecydowaliśmy o obowiązkowym przejściu na pracę zdalną w administracji publicznej, oczywiście z wyjątkiem tych zadań, które muszą być realizowane na rzecz obywateli w takim tradycyjnym modelu pracy – powiedział minister. – Chciałem również zaapelować do wszystkich pracodawców w Polsce o to, żeby w miarę możliwości ta praca zdalna znowu stała się standardem – dodał.

Powodem tej decyzji jest rekordowa, sięgająca 37 tys., liczba nowych zakażeń odnotowanych 20 stycznia. Jeżeli trendy by się utrzymały, to w przyszłym tygodniu będziemy mieli już powyżej 50 tys. zakażeń. To sytuacja, która stanowi ogromne ryzyko dla wydolności systemu opieki zdrowotnej – podkreślił Adam Niedzielski.

– Jeśli chodzi o pracowników Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego, byłoby to dobre rozwiązanie. 23 grudnia zeszłego roku wszystkie związki zawodowe działające w urzędzie skierowały pismo do dyrektora generalnego, w którym wskazały na konieczność wprowadzenia pracy zdalnej i przydzielenie pracownikom sprzętu. Niestety, otrzymaliśmy jedynie wymijającą odpowiedź, z której wynika, że pracodawca nie jest przychylny takiej formy pracy – mówi Iwona Korlacka, przewodnicząca „Solidarności” w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim.

W jej ocenie, wprowadzenie pracy zdalnej, na większości stanowisk nie zaburzyłoby funkcjonowania tej instytucji. – Większość pracowników mogłaby pracować zdalnie, ponieważ wykonanie wielu zadań wiąże się z pracą na komputerze i korzystaniem z komunikacji elektronicznej. Natomiast np. w biurze, w którym wydawane są paszporty, czy obsługuje się cudzoziemców, można wprowadzić dyżury. Wprowadzenie pracy zdalnej na pewno zmniejszy ryzyko zakażenia koronawirusem i zwiększy poczucie bezpieczeństwa pracowników – podkreśla.

źródło foto: Ministerstwo Zdrowia/tt