Prezydent Duda podjął decyzję ws. nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji

• poniedziałek, 27 Grudnia 2021
  • Kraj
  • Autor: Admin

– Odmawiam podpisania nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji i kieruję ją do Sejmu do ponownego rozpatrzenia – powiedział Andrzej Duda. Prezydent Andrzej Duda podczas konferencji prasowej powiedział, że zawetuje nowelizację ustawy o radiofonii i telewizji zwanej przez opozycję „lex TVN”.

– Podzieliłem zdanie większości moich rodaków, którzy uznali, że kolejne spory nie są nam potrzebne. Ja uważam, że generalnie ograniczenie możliwości posiadania udziałów lub akcji w podmiotach medialnych, jeżeli chodzi o kapitał zagraniczny, jest rozwiązaniem sensownym i funkcjonuje w bardzo wielu krajach. (…) Jako prezydent absolutnie podzielam tę opinię, że takie ograniczenia powinny być w Polsce wprowadzone, ale powinny być w Polsce wprowadzone na przyszłość, to znaczy dla tych, którzy będą chcieli w naszym kraju w przyszłości po wejściu przepisów w życie zainwestować

– powiedział prezydent Andrzej Duda.

– Odmawiam podpisania nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji i kieruję ją do Sejmu do ponownego rozpatrzenia, to znaczy, że ją wetuję. Tym samym zamykam ten temat, oddaję to Sejmowi z powrotem do rozważenia

– zaznaczył prezydent Duda.