Andrzej Rozpłochowski był wspaniałym, skromnym człowiekiem. Jest naszym Bohaterem!

• wtorek, 21 Grudnia 2021
  • Kraj
  • Autor: Admin

/ Piotr Duda, Andrzej Rozpłochowski, red. Michał Ossowski

fot. M. Żegliński

Odszedł jeden z najważniejszych, wręcz kluczowych ludzi dla powstania NSZZ „Solidarność”. Człowiek skromny, prawy, który nigdy nie zabiegał o własne honory i korzyści. Był dla mnie wzorem niezłomności i odwagi. Zwróciłem się do pana prezydenta o pośmiertne odznaczenie Andrzeja Rozpłochowskiego Krzyżem Wielkim Orderu Odrodzenia Polski

Z wielkim bólem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Andrzeja Rozpłochowskiego, jednej z kluczowych postaci dla powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. To również jedna z najważniejszych osób dla najnowszej historii Polski, Bohater naszej wolności, człowiek niezłomny, prawy, który oddał na rzecz suwerennej Ojczyzny ogromne zasługi.

Jako osoba niezwykle skromna nigdy nie oczekiwał honorów i nie zabiegał o własne korzyści. Stąd z wielkim wzruszeniem przyjął w 40-lecie powstania Związku tytuł Człowieka Roku od „Tygodnika Solidarność”, uznając to za spełnienie swoich związkowych marzeń.

Aby docenić jego wkład w odzyskaną dla Polski niepodległość, zwróciłem się do pana prezydenta Andrzeja Dudy o odznaczenie Andrzeja Rozpłochowskiego Krzyżem Wielkim Orderu Odrodzenia Polski.

W imieniu Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” składam rodzinie i bliskim najserdeczniejsze wyrazy współczucia. Zawsze pozostanie w naszej wdzięcznej pamięci.

Piotr Duda