NSZZ „Solidarność” na Podkarpaciu – konferencja naukowa

• wtorek, 30 Listopada 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

27 listopada br. w zabytkowym Dworku Muzeum Marii Konopnickiej w Żarnowcu upamiętniono 40. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce.

W konferencji naukowej, która była częścią tego wydarzenia prelegentami byli: Artur Brożyniak z IPN Oddział w Rzeszowie oraz Paweł Bukowski – Dyrektor Muzeum.
O roli sztuki w stanie wojennym, w pięknym programie słowo-muzycznym, mówił Tomasz Antoni Żak w towarzystwie barda Tomasza Lewandowskiego, obaj z Teatru Nie Teraz z Tarnowa.
Otwarto także wystawę czasową zatytułowaną NSZZ „Solidarność” na Podkarpaciu, przypominającą wydarzenia sprzed 40 lat.

Wśród gości honorowych byli m.in.: Poseł na Sejm RP Piotr Babinetz, przedstawiciel Starosty Jasielskiego Adama Pawlusia, Przewodnicząca Komisji Kultury Powiatu Krośnieńskiego Józefa Winnicka-Sawczuk, ks. Ryszard Szwast, także liderzy „Solidarności” z lat 80-tych, na czele z Kazimierzem Poniatowskim z Jasła.
Region Podkarpacie reprezentowali: Przewodniczący ZR Tadeusz Majchrowicz, Zastępca Przew. Lucjan Fejkiel i członek Prezydium ZR Zbigniew Pelczar.

Przewodniczący ZR wręczył na zakończenie prelegentom Album 40-lecia „Solidarności”, zaś organizatorowi Pawłowi Bukowskiemu, Dyrektorowi Muzeum, także Medal 40-lecia.

To był niezwykle piękny, wzruszający wieczór, za który wyrażamy wielkie podziękowanie wszystkim organizatorom i uczestnikom.

Region Podkarpacie