Nagrody dla dbających o poprawę warunków pracy. Wśród laureatów członek „S”

• piątek, 19 Listopada 2021
  • Branże
  • Autor: Admin

Uroczysta gala wręczenia nagród w trzech konkursach organizowanych przez Główny Inspektorat Pracy, odbyła się 18 listopada br. na Zamku Królewskim w Warszawie. Wśród nagrodzonych była Barbara Miszczuk, przewodnicząca Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w PKP S.A.

– Są w naszym gronie pracodawcy, społeczni inspektorzy pracy, związkowcy. Gościmy także przedstawicieli świata nauki. Bardzo mi miło, że są wśród nas przedstawiciele środowisk angażujących się w poprawę warunków pracy. Z każdym rokiem bowiem w społeczeństwie rośnie świadomość, jak ważna jest ochrona i dbanie o coraz lepsze warunki pracy – przemawiała na rozpoczęcie gali Katarzyna Łażewska-Hrycko, Główny Inspektor Pracy.

Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Andrzej Duda. W jego imieniu, list odczytała Bogna Janke, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezydenta RP. – Przesyłam serdeczne pozdrowienia dla wszystkich laureatów i wyróżnionych. Chciałbym podziękować państwu za to, że jesteście liderami w poszanowaniu obowiązujących przepisów prawa pracy. Gratulując laureatom nagród, chciałbym z serca życzyć satysfakcji z podejmowanych działań – napisał Andrzej Duda.

Wśród gości uroczystej gali nie mogło zabraknąć przedstawicieli NSZZ „Solidarność”. Obecni byli: Bogdan Kubiak, wiceprzewodniczący Komisji Krajowej, Kazimierz Kimso, przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk i Bogusław Motowidełko, przewodniczący Zarządu Regionu Zielonogórskiego.

Nagroda im. Haliny Krahelskiej

W uznaniu zasług Haliny Krahelskiej dla rozwoju inspekcji pracy w Polsce, Główny Inspektor Pracy ustanowił w 1989 roku Nagrodę im. Haliny Krahelskiej przyznawaną za osiągnięcia w zakresie ochrony pracy i ochrony zdrowia w środowisku pracy, szczególnie za wybitne osiągnięcia w dziedzinie: nadzoru i kontroli przestrzegania prawa pracy, prewencji zagrożeń zawodowych, wynalazczości, projektowania bezpiecznych technik i technologii, a także popularyzacji ochrony zdrowia, bezpieczeństwa i prawa pracy.

W tym roku Nagrodę im. Haliny Krahelskiej otrzymali: Elżbieta Dobrowolska, prof. dr hab. Urszula Jackowiak, Jakub Kus, prof. dr hab. Jacek Męcina, Urszula Michalska, Barbara Miszczuk, Marek Mnich, prof. dr hab. Michał Seweryński, dr hab. Beata Świątkowska, dr inż. Piotr Wojtacha. Kandydaturę Barbary Miszczuk, przewodniczącej Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w PKP S.A., zgłosił Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Jak podkreślili organizatorzy konkursu, Barbara Miszczuk służy swoją wiedzą wszystkim członkom związku, którzy zwracają się do niej z prośbą o wsparcie. „To dzięki jej staraniom, na podstawie wniosków skierowanych do Państwowej Inspekcji Pracy, kilkadziesiąt wadliwych umów cywilnoprawnych zostało przekształconych w umowy o pracę” – czytamy w uzasadnieniu nagrody.

Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej

„Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej” – pod takim hasłem Państwowa Inspekcja Pracy rokrocznie przeprowadza konkurs dla firm. Jest to inicjatywa mająca na celu upowszechnienie dobrych praktyk w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników, a także przestrzegania przepisów prawa pracy, w tym legalności zatrudnienia. Nagrodzeni przedsiębiorcy, dbając o systematyczną poprawę stanu bhp, stają się wzorem dla innych pracodawców. W tym konkursie Państwowa Inspekcja Pracy promuje firmy, które zwracają szczególną uwagę na stosowanie środków zabezpieczających przed skutkami zagrożeń oraz wdrażają systemowe zarządzanie bezpieczeństwem pracy.

W tym roku nagrodę odebrali przedstawiciele 9 firm: IBOMBO, OLMEX KMB, Rodowita z Roztocza, Aperam Stainless, FORMASTER, Mondi Bags, Lumileds Poland, SRG GLOBAL Bolesławiec, Wodociągi Chrzanowskie.

Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy

Konkurs „Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy” ma na celu przede wszystkim uhonorować wszelkie inicjatywy podejmowane przez społecznych inspektorów pracy, skutecznie wpływające na poprawę stanu bezpieczeństwa pracy w zakładach i ochronę uprawnień pracowniczych. Służy także podkreślaniu, że inicjatywy te zostały dostrzeżone i docenione. Społeczni inspektorzy pracy swoimi działaniami przyczyniają się do budowania kultury pracy opartej na bezpieczeństwie.

Laureatami tego konkursu zostali: Michał Chochołowicz, zakładowy społeczny inspektor pracy w Przedsiębiorstwie Przemysłu Chłodniczego FRITAR S.A. w Tarnowie, Barbara Złotucha, zakładowy społeczny inspektor pracy w Michelin Polska S.A. w Olsztynie, a także Grzegorz Kępczyński, wydziałowy społeczny inspektor pracy w CNH Industrial w Płocku.

www.tysol.pl