Europejskie Rady Zakładowe (ERZ) – międzynarodowe szkolenie w Gdańsku

• Zagranica
  • Autor: Admin

fot. P.Machnica

Dzisiaj kończy się trwające 2,5 dnia polsko-hiszpańskie szkolenie dla członków ERZ organizowane w ramach projektu VS/2019/0025 „ERZ – właściwe postępowanie z informacją ekonomiczną kluczem do produktywnej komunikacji i negocjacji”.

To szkolenie zamyka w/w projekt i jest prowadzone w formie hybrydowej: 13 przedstawicieli NSZZ „S” zgromadzonych jest w Sali BHP w Gdańsku, a 9 przedstawicieli hiszpańskiego związku zawodowego UGT uczestniczy w szkoleniu za pomocą łączy internetowych w Madrycie, gdzie ma miejsce polsko-hiszpańskie tłumaczenie symultaniczne.

Szkolenie prowadzili: Daniel Kiewra z Syndex Polska, który omawiał zagadnienia ekonomiczne, Ewa Kędzior z KK NSZZ „S”, która przedstawiła kwestie związane z poufnością informacji w aspekcie prawnym i praktycznym oraz Robert Szewczyk także z KK NSZZ „S”, który przedstawił moduł dotyczący tematu „Przemysł 4.0”.

W ramach w/w projektu odbyło się 6 międzynarodowych szkoleń, pierwsze 3 szkolenia (włosko-polskie, polsko-macedońskie oraz rumuńsko-polskie) odbyły się  zgodnie z planem. Potem harmonogram projektu został przemodelowany ze względu na panującą w całej Europie pandemię, która zatrzymała realizację pozostałych szkoleń. Wyhamowanie realizacji zadań projektowych spowodowało wydłużenie całego projektu o 10 miesięcy do 31.10.2021r. Trzy pozostałe szkolenia odbyły się już w warunkach obostrzeń pandemicznych: polsko -chorwackie w formie hybrydowej, podobnie jak obecne polsko-hiszpańskie i tylko jedno (bułgarsko-polskie) udało się przeprowadzić z bezpośrednim udziałem członków ERZ z NSZZ „S” i bułgarskiego związku zawodowego „Podkrepa”.

Projekt przygotowali Maria Żytko i Karol Nosal z Biura Programów Europejskich KK NSZZ „S”, którzy również zajmowali się jego realizacją, co wobec zupełnie nowych i zaskakujących wydarzeń pandemicznych stanowiło wielkie wyzwanie dla tych 2 osób, którzy dzięki determinacji i ciężkiej pracy zrealizowali wszystkie działania projektowe.

Każde ze szkoleń pokazało, że wśród wszystkich uczestników jest wielka potrzeba spotkań bezpośrednich prowadzących do wymiany doświadczeń nie tylko z zakresu tematyki szkoleń, ale również szeroko pojętej pracy związkowej.

Produktem tego projektu jest moduł szkoleniowy i raport zawierający mechanizm postępowania z informacją poufną.

Tutaj oba pliki dostępne w formie elektronicznej