Pomnik Patrona NSZZ Solidarność odsłonięty

• poniedziałek, 18 Października 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

– Nie daj się zwyciężyć złu, lecz zło dobrem zwyciężaj – tę zasadę świętego Pawła, jakże mocno osadzoną w nauczaniu Chrystusa, uczynił mottem swojego życia i pasterskiej posługi ksiądz Jerzy Popiełuszko. Dziękuję „Solidarności”, że ku jego czci dedykujecie ten pomnik. Niech przypomina on każdemu, że w pierwszym rzędzie mamy kochać Boga, w jego miłości – drugiego człowieka, i z oddaniem służyć naszej ojczyźnie – mówił biskup Henryk Wejman podczas uroczystości odsłonięcia pomnika błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. Statua patrona NSZZ „Solidarność” stanęła przy szczecińskim kościele pw. św. Stanisława Kostki.

Pomnik, projektu Marka Karpia, powstał dzięki staraniom Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego i darczyńcom, dzięki którym udało się przedsięwzięcie sfinalizować. W uroczystości odsłonięcia wziął udział Piotr Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność”, a swoje listy przysłali także marszałek Sejmu – Elżbieta Witek i premier Mateusz Morawiecki.

– Serdecznie dziękuję inicjatorom wzniesienia pomnika błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki za pielęgnowanie pamięci o niezłomnym kapłanie, który oddał życie za niezależną Polskę – napisała marszałek Sejmu. Premier zaś przypomniał o dziedzictwie patrona „Solidarności”: -Dziś, gdy możemy cieszyć się wolnością, przesłanie życia księdza Jerzego jest budulcem polskiej tożsamości. Wciąż pozostaje ważną lekcją o godności, szacunku, odwadze i życiu w Prawdzie.

Przewodniczący Piotr Duda zwracał uwagę na bliskie relacje księdza Jerzego i świata pracy: – Ksiądz Jerzy Popiełuszko stał się przyjacielem robotników z Huty Warszawa po odprawieniu mszy świętej 31 sierpnia 1980 roku, ale później bardzo szybko stał się przyjacielem i kapelanem całej rzeszy ludzi pracy, bo wiedział jak do nas mówić. Bo zawierzyliśmy mu i do dziś jesteśmy z tego dumni, że ojciec święty Franciszek swoim dekretem nadał patronat księdza Jerzego dla NSZZ „Solidarność”. To dla nas wielkie wyróżnienie, ale też wielkie zobowiązanie, które swoją codzienną pracą na rzecz członków związku staramy się realizować.

Uroczystego odsłonięcia pomnika dokonali wspólnie Piotr Duda i Mieczysław Jurek, przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Pomorza Zachodniego. Statuę poświęcił biskup Henryk Wejman. Uroczystość, tradycyjnie zakończyła ceremonia złożenia kwiatów.

ks