Piotr Duda apeluje do europosłów ws. Turowa. „To obrona polskiej racji stanu”

• wtorek, 12 Października 2021
  • Kraj
  • Autor: Admin

Podczas najbliższego posiedzenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, tj. 22 października br., odbędzie się manifestacja w obronie Kopalni Turów organizowana przez NSZZ „Solidarność”. To wyraz sprzeciwu wobec bezprecedensowej i skandalicznej decyzji wiceprezes TSUE Rozalii De la Puerta, nakazującej w trybie zabezpieczenia natychmiastowe zatrzymanie wydobycia w tej kopalni.

„Decyzja ta, której fizycznie nie da się wykonać, stanowi ogromne zagrożenie nie tylko dla samej kopalni i połączonej z nią elektrowni, ale również dla lokalnej ludności, stabilności energetycznej Polski oraz w konsekwencji dla całej naszej gospodarki. Byłaby też niewyobrażalną katastrofą ekologiczną. Tak więc obrona Turowa staje się obroną polskiej racji stanu i polskiego interesu, którego jesteście Państwo jako nasi przedstawiciele w Parlamencie Europejskim zobowiązani bronić” – napisał Piotr Duda, przewodniczący KK w liście wysłanym do każdego  z polskich europosłów.

„Dlatego zapraszam polskich europosłów z wszystkich opcji politycznych do obecności w tym dniu w Luksemburgu, aby osobiście zaświadczyć swoją lojalność wobec polskiego społeczeństwa, polskich firm i polskiej gospodarki” – dodał Piotr Duda. Przewodniczący podkreślił, że Solidarność oczekuje od europosłów jednoznacznej postawy na forum Parlamentu Europejskiego i zdecydowanych działań. I z tych działań Solidarność będzie polskich europosłów rozliczać.

www.tysol.pl