Piotr Duda apeluje do przewodniczącej RDS minister Marleny Maląg ws. postanowienia TSUE

• wtorek, 21 Września 2021
  • Kraj
  • Autor: Admin

fot. PAP/Waldemar Deska

Przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda zaapelował do minister i przewodniczącej RDS Marleny Maląg o rozszerzenie porządku obrad najbliższego posiedzenia Prezydium Rady Dialogu Społecznego o punkt dotyczący postanowienia TSUE ws. kopalni Turów. Wniósł także o udział w posiedzeniu wicepremiera Jacka Sasina.

Dzisiejsze postanowienie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, nakładającej na Polskę kary finansowe za niewdrożenie środków tymczasowych i niezaprzestanie wydobycia węgla brunatnego w Kopalni Turów, wzbudza poważne kontrowersje i stwarza zagrożenie wybuchu niepokojów społecznych. Rodzi również wiele istotnych pytań, na które strona społeczna oczekuje konkretnych odpowiedzi

– pisze Piotr Duda do Marleny Maląg. Przewodniczący NSZZ Solidarność wnosi o pilne rozszerzenie porządku obrad najbliższego posiedzenia Prezydium Rady Dialogu Społecznego, które zostało zaplanowane na 21 września 2021 r. o punkt dotyczący informacji w sprawie tego postanowienia (C-121/21 R).

Jednocześnie wnoszę o udział w posiedzeniu Prezydium w powyższym punkcie pana Jacka Sasina Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Aktywów Państwowych i Pana Michała Kurtykę Ministra Klimatu i Środowiska

– napisał lider „Solidarności”.