„Głos pracownika”: Prawa pracownicze marynarzy

• W mediach
  • Autor: Admin

fot.pixabay.com

O ochronie praw pracowniczych marynarzy w przypadku uwięzienia w wyniku piractwa i zbrojnej napaści mówił w audycji „Głos pracownika” na antenie Radia Gdańsk Andrzej Kościk, przewodniczący Krajowej Sekcji Marynarzy i Rybaków NSZZ „Solidarność”.

Andrzej Kościk nakreślił, czym jest znowelizowana ustawa o pracy na morzu. – Została uchwalona w 2015 roku jako rezultat ratyfikowania przez Polskę konwencji MLC 2006. Ta konwencja Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczy podstawowych praw marynarzy, a także obowiązków i praw armatorów oraz państw rejestrujących statki. Jest żywym dokumentem, bo co kilka lat Międzynarodowa Organizacja Pracy dokonuje w jej zapisach uzupełnień, wynikających z sytuacji, która obecnie nas dotyka – wskazywał.

Jedna z takich zmian dotyczy przepisów chroniących marynarzy, przetrzymywanych przez piratów. – Ci marynarze nie mogą wykonywać pracy i ważne jest, żeby przepisy zabezpieczyły ich prawa pracownicze, żeby mogli otrzymywać wynagrodzenie za czas przetrzymywania, żeby ich umowy o pracę uległy przedłużeniu do czasu ich uwolnienia i żeby marynarze mieli prawo do bezpłatnej repatriacji do kraju – podkreślał przewodniczący.

Gość Radia Gdańsk wskazywał, że piractwo stanowi jak najbardziej aktualny problem. – Chociaż słowo „piractwo” brzmi dosyć archaicznie i wydawałoby się, że ten problem należy do przeszłości, jest zmorą dzisiejszych czasów – mówił stanowczo. A co robi rząd RP, gdy polscy marynarze zostaną porwani? – Polski rząd postępuje zgodnie z przepisami i standardami, które mają miejsce w takich sytuacjach. Często bierze udział w skomplikowanych negocjacjach, które przeważnie owiane są tajemnicą i nigdy nie poznajemy ich szczegółów. Piraci są bardzo dobrze zorientowani i zorganizowani, znają stawki ubezpieczeniowe, umieją negocjować. Wielu polskich marynarzy doświadczyło porwania i nielegalnego przetrzymywania – wskazywał Andrzej Kościk.

Audycja „Głos pracownika” powstaje we współpracy z „Tygodnikiem Solidarność”.