Dziś finał 32. Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków. Kto wykażę stalową wolę do walki?

• sobota, 26 Czerwca 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

Solidni Holendrzy, ambitni Polacy i skuteczni Czesi. Tak można podsumować dotychczasowe zmagania kolarzy podczas tegorocznej „Solidarki”. Po IV etapach liderem jest Czech Jan Barta, drugi w klasyfikacji generalnej plasuje się Jakub Toupalik (obaj panowie są z drużyny Elkov-Kasper), a na trzecim miejscu znajduje się Polak – Maciej Paterski z Voster ATS Team. Niewiele do podium traci kilku zawodników, w tym prawdziwe objawienie tego wyścigu, 19-letni Casper van Uden z Holandii. Rywalizacja o zwycięstwo w WSiO zapowiada się do samego końca.

Podczas ostatniego, V dnia 32. Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków zawodnicy pokonają trasę Ostrowiec Świętokrzyski – Stalowa Wola. Ten etap o dość płaskim ukształtowaniu terenu, zapowiada się niezwykle dynamicznie, tym bardziej, że liczy 160 km.

Po górskich odcinkach pod Kielcami, ten odcinek powinien jawić się jako chwila wytchnienia dla zmęczonych kolarzy. Jednak nic bardziej mylnego. Ci, którzy marzą o wygranej w tak prestiżowym wyścigu, który daje ważne punkty do klasyfikacji UCI (Międzynarodowa Unia Kolarska), muszą dać z siebie wszystko i wycisnąć siódme poty.

Wielu zawodników ma szanse na zwycięstwo, a nikt nie potrafił na dłużej zatrzymać żółtej koszulki lidera. W Stalowej Woli okaże się, którego z nich cechuje największa siła i stalowa wola do walki o zwycięstwo.

www.tysol.pl