I etap Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków. Patryk Stosz pokazał apetyt na zwycięstwo!

• środa, 23 Czerwca 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

Dziś rozpoczeły się zmagania Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków. Kolarze w trakcie czterech dni pojadą w pięciu etapach. Pierwszy – z Pabianic do Łodzi zwyciężył Patryk Stosz z Voster ATS Team. Czy utalentowany Polak zachowa do końca zawodów żołtą koszulkę lidera?

W trakcie 75 kilometrowego etapu kolarze przejechali przez Rzgów, Czarnocin, Bójce i Andrespol. Początek był dość zachowawczy, co ze względu na drugi, popołudniowy etap z Kutna do Płocka nie może dziwić. Kilkanaście kilometrów od startu peletonowi uciekli Yauhen Sobal (Minsk Cycling Club) i Jiri Petrus (Topforex ATT Investments), którzy uzyskali dwie i pół minuty przewagi.

Po lotnim finiszu w Bójcach samotnie uciekał Sobal, Petrus został dogoniony przez peleton. Jednoosobowa ucieczka nie miała szans na sukces – peleton zredukował stratę i na ulicach Łodzi byliśmy świadkami ostrego sprintu całej grupy. Tu doświadczeniem wykazał się Patryk Stosz, który przecież wielki apetyt na sukces pokazał już podczas 30. edycji Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków, gdy zajął drugie miejsce w klasyfikacji generalnej. Za Stoszem Czech Pavl Bittner (Team DSM) oraz wicemistrza Polski Alana Banaszka (HRE Mazowsze Serce Polski).

– Dzisiaj etap był szybki, przejechaliśmy zaledwie 75 kilometrów. Etap był płaski, nie było górek, to mi odpowiadało. Chłopaki wykonali w końcówce kapitalną pracę dla mnie, rozprowadzili mnie w końcówce, to zaowocowało, wygrałem. Jesteśmy bardzo zadowoleni

– przyznał po etapie Patryk Stosz, który dodał, że cały zespół zapracował na sukces.

– Dzisiaj rano na odprawie Mariusz Witecki, dyrektor sportowy Voster ATS Team, powiedział, że jedziemy na mnie, chciałem to wykorzystać, udało się. Teraz będzie trudniej, wszyscy będą się na nas patrzeć, obrona koszulki nie jest łatwa, ale wierzę, że sobie poradzimy, mamy mocny skład. Naszym celem jest wygranie Wyścigu

– przyznał zwycięzca pierwszego etapu.

Już popołudniu kolejny etap – kolarze pojadą z Kutna do Płocka.

www.tysol.pl