Rocznica Czerwca`76 w Ursusie

• sobota, 19 Czerwca 2021
  • Regiony
  • Autor: Admin

„45 lat temu w Ursusie, Radomiu i Płocku ludzie pracy upomnieli się o swoje prawa. Za sprzyjanie strajkującym życie stracił ks. Roman Kotlarz, a wiele osób musiało przejść przez tortury” – przypomniał prezydent Andrzej Duda, w liście skierowanym do uczestników obchodów wydarzeń, które rozegrały się w 1976 r. w Ursusie.

Uroczyste obchody 45. rocznicy wydarzeń Czerwca’76 w Ursusie rozpoczęły się 20 czerwca 2021 roku mszą świętą w kościele pod wezwaniem świętego Józefa Oblubieńca Najświętszej Marii Panny w Ursusie. Po nabożeństwie uczestnicy uroczystości oraz poczty sztandarowe przemaszerowały przed Pomnik Robotników Czerwca 1976 roku. Tam złożono wieńce i zostały wygłoszone okolicznościowe przemowy.

– 45 lat temu komunie zawalił się świat, gdy w wielu zakładach pracy zorganizowano strajki, po ogłoszeniu przez władzę podwyżek cen. Od wydarzeń na Ursusie wziął początek Komitet Obrony Robotników, którego głównym koordynatorem był Antoni Macierewicz, wraz z Piotrem Naimskim, którzy są dziś tu obecni z nami. Gdyby nie wydarzenia Czerwca’76 nie powstałaby Solidarność – przypomniał na wstępie Andrzej Kierzkowski, przewodniczący Organizacji Terenowej Nr 1 Ursus NSZZ „Solidarność”. Po nim list od Andrzeja Dudy odczytał prezydencki doradca Mariusz Rusiecki. „W Ursusie zaczęła się historia pokolenia ludzi, którzy doprowadzili do wolności w Polsce” – podkreślił w piśmie Andrzej Duda.

Z kolei Antoni Macierewicz przypominał, że wydarzenia Czerwca’76 to nie tylko protesty w Ursusie, Radomiu czy Płocku, ale także w wielu innych miastach, chociażby Grudziądzu, Nowym Targu, Szczecinie, czy Gdańsku. – 45 lat temu robotnicy podjęli walkę o niepodległość Polski. To nie były listy protestacyjne, czy artykuły w zagranicznej prasie. To była prawdziwa walka. Cena, którą ponieśliście przyniosła minimum gospodarczej skuteczności – komuniści musieli wycofać się z podwyżek i otwartego spychania polskiego społeczeństwa na margines – mówił marszałek senior.

List do uczestników tamtych wydarzeń skierował również przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda, a odczytał go jego zastępca Bogdan Kubiak. „Byliście jedną ze stacji naszej drogi do wolności. Dzisiaj składamy wam hołd, a szczególnie tym wszystkim bezimiennym bohaterom, o których przez lata elity nie chciały mówić. Trudno podczas takiego dnia nie wspomnieć o bieżących wydarzeniach. 18 czerwca złożyłem u Marszałek Sejmu projekt ustawy dotyczący emerytur stażowych. Cieszę się, że możemy realizować cele, o które walczyliście 45 lat temu” – napisał Piotr Duda.

www.tysol.pl