Przejdź do treści Wyszukiwarka

Posiedzenie Rady Sekretariatu Spożywców

  • wtorek, 15 Czerwca 2021
  • Branże
  • Autor: Admin


W warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej przy ul. Prostej 30, 14 czerwca odbyło się posiedzenie Rady Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”.

W trakcie posiedzenia przedstawiciele Rady przedstawiali informacje z pracy poszczególnych sektorów. I tak np. Emilia Janicka, która jest koordynatorem IUF (Światowy Związek Branży Spożywczej i gałęzi pokrewnych) i działa  w w zakresie rozwoju Sekretariatu Spożywców, przedstawiła informacje z działalności koordynatora IUF na Polskę, a z kolei Marcin Klimczyk –przedstawił informacje z działalności koordynatora Sekretariatu ds. ERZ. Natomiast w czasie omawiania sytuacji w poszczególnych branżach, wśród występujących była Barbara Bzowska z Solidarności w Heineken/Żywiec, która opowiadała o trwającym sporze zbiorowym w spółce.

Z kolei przewodniczący Sekretariatu Zbigniew Sikorski omówił sytuację po ostatnich posiedzeniach Trójstronnego Zespołu Branżowego ds. Branży Spożywczej, a następnie przedstawił informacje dotyczące zaawansowania prac nad powołaniem Krajowej Grupy Spożywczej. – W lutym odbyło się stacjonarne posiedzenie w Ministerstwie Aktywów Państwowych, a w marcu hybrydowe spotkanie w sprawie powołania Krajowej Grupy Spożywczej. Dzisiaj ta kwestia jest pozytywnie oceniona. Jesteśmy więc coraz bliżej sfinalizowania tej sprawy. Byłby to ogromny sukces, bo w latach 90. aż 75 proc. branży spożywczej zostało sprywatyzowanej. Powstanie Krajowej Grupy spożywczej to ogromna szansa, wiązałoby się to chociażby z zatrudnieniem 4 tys. osób. To też szansa dla tych spółek, aby miały łatwość chociażby do otrzymywania kredytów – tłumaczył Zbigniew Sikorski.

Na koniec posiedzenia przewodniczący Sekretariatu postanowił podsumować osiągnięcia, które udało się zrealizować przez  ostatnie trzy lata trwającej obecnie kadencji. Wśród nich były chociażby nominacje dla  Emilii Janickiej i Marcina Klimczyka na koordynatorów Sekretariatu, odpowiednio w IUF i ERZ. Kolejnymi sukcesami było reaktywowanie Trójstronnego Zespołu Branżowego ds. Branży Spożywczej, czy powołanie Stowarzyszenia Razem dla Sportu NSZZ „Solidarność”.

– Bardzo ważne było  także rozszerzenie współpracy z Komitetem Wykonawczym organizacji EFAT, którego członkiem zostałem wybrany. Co jeszcze istotne – to promocja Sekretariatu. Mamy nową stronę internetową Sekretariatu i biuletyn. Promocja odbywa się także w ramach programu „W Rodzinie Siła”, a specjalna wkładka na ten temat znalazła się w grudniowym numerze „Tygodnika Solidarność” – podkreślił Zbigniew Sikorski, który przypomniał, że w ramach Programu w Rodzinie Siła odbywały się spotkania w miastach z mieszkańcami – były to Warka, Sierpc i Białystok. Program był udostępniany w formie plakatów i ulotek na KZD w Częstochowie w 2018 r.  i w formie ulotek w języku angielskim na Kongresie Wyborczym EFFAT (Europejski Związek Branży Spożywczej) w Zagrzebiu w 2019 r., gdzie afiliowany jest Sekretariat.

www.tysol.pl