Posiedzenie Trójstronnego Zespołu d/s Branży Spożywczej

• czwartek, 10 Czerwca 2021
  • Branże
  • Autor: Admin

8 czerwca br., w formule online, odbyło się posiedzenie Trójstronnego Zespołu d/s Branży Spożywczej. W spotkaniu brali udział przedstawiciele ministerstw rozwoju, aktywów państwowych i rolnictwa, reprezentanci organizacji pracodawców i strona związkowa.

„Cieszymy się, że Zespół trójstronny, do spraw naszej branży, aktywnie pracuje – mówi przewodniczący Sekretariatu Spożywców, Zbigniew Sikorski

– najważniejsze, że po ponad czteroletnim okresie zastoju, udało nam się w marcu tego roku rozpocząć faktyczne funkcjonowanie Zespołu. To w dużej mierze zasługa determinacji Rady Sekretariatu Przemysłu Spożywczego „S”.

Dialog społeczny w naszej branży jest koniecznością. Pomimo tego, że branża spożywcza stosunkowo nieźle przeszła przez ostatni, pandemiczny rok, to problemów jest wiele. Przede wszystkim Covid-19 uderzył w branżę HoReCa, ale są również inne kwestie. Digitalizacja przemysłu spożywczego jest gigantycznym wyzwaniem zarówno dla pracodawców jak i pracowników.

Od wielu kwartałów trwa realizacja projektu powołania narodowego holdingu spożywczego, a finalizacji nie widać. Są również obszary, może nieco drugoplanowe, ale również ważne typu choroba ASF, która zagraża polskiej branży przetwórstwa mięsnego. Dlatego, zarówno rząd, pracodawcy i my, przedstawiciele pracowników, powinniśmy wspólnie pracować nad rozwiązaniem tych trudnych tematów.”

Zasygnalizowane powyżej zagadnienia były głównymi tematami posiedzenia.

Strona rządowa przedstawiła stan realizacji projektu powołania Krajowej Grupy Spożywczej, zasady przyznawania i dystrybucję pomocy publicznej dla branży hotelowo-gastronomicznej, raport rządowy w sprawie walki z afrykańskim pomorem świń.

„Spotkanie oceniam pozytywnie. Czekamy już na kolejne, mam nadzieję, że już stacjonarne, spotkania. Krok po kroku musimy iść do przodu.” – kończy przewodniczący Sikorski.

Oby te oceny utrzymały się po kolejnych posiedzeniach Zespołu Trójstronnego d/s Branży Spożywczej. Z pewnością dla wszystkich interesariuszy byłoby korzystne aby potencjalne konflikty i problemy były rozwiązywane na drodze dialogu społecznego.

pp