Skandaliczna decyzja Unii i protest Solidarności!

• sobota, 22 Maja 2021
  • Kraj
  • Autor: Admin

Fot. A.Uciechowska domena publiczna

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” żąda natychmiastowego i jednoznacznego stanowiska polskiego rządu wobec oburzającej decyzji TSUE, nakazującej wstrzymanie wydobycia w kopalni Turów. To idiotyczny i bardzo groźny wyrok, bo oznacza, że TSUE pod byle pretekstem może zamknąć każdą przygraniczną kopalnię w Polsce. A to z kolei oznacza, że całe porozumienie górnicze podpisane niedawno na Śląsku można wyrzucić do kosza. Jak się bowiem okazuje, to nie polski rząd, ale Unia Europejska będzie podejmowała decyzje.

Wyrok TSUE nakazujący wstrzymanie wydobycia w Kopalni może odciąć Polskę od 7 proc. produkowanej energii i stanowi poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego kraju. W tej sprawie Krajowa Sekcja Górnictwa Węgla Brunatnego oraz Komisja Krajowa NSZZ “Solidarność” wystosowała do Premiera list w tej sprawie. Padły mocne stwierdzenia, m.in. o utracie suwerenności i nieważności umów zawieranych z rządem. Poniżej prezentujemy pełną treść listu:

Sz. Pan
Mateusz Morawiecki
Prezes Rady Ministrów
Rzeczypospolitej Polskiej

W przypadku Turowa realizacja wyroku TSUE oznacza pozbawienie Polski 7 proc. produkowanej energii i zagrożenie dla istnienia potężnej firmy zatrudniającej tysiące pracowników. Jest też realnym zagrożeniem dla naszego bezpieczeństwa energetycznego.

Zaistniałą sytuację należy ocenić jako wynik ciągłego ustępowania Polski wobec unijnych instytucji i narzucanego przez Komisję Europejską „Zielonego ładu”, szczególnie w obszarze polskiej energetyki. Niestety podważona została również solidarność Grupy Wyszehradzkiej.

W ocenie NSZZ „Solidarność” dotychczasowe działania TSUE, w tym wyroki podważające prawodawstwo poszczególnych krajów (ostatnio Rumunii), które stawiają sąd unijny nawet ponad krajowymi konstytucjami, skłaniają nas do postawienia pytania o suwerenność poszczególnych krajów członkowskich. Szczególnie przy tak idiotycznym wyroku mamy prawo jako „Solidarność” reprezentująca zdecydowaną większość pracowników zatrudnionych w branży paliwowo energetycznej, żądać zawieszenia funkcjonowania TSUE.

Wojciech Ilnicki, przew. KSGWB NSZZ “Solidarność”
Piotr Duda, przew. KK NSZZ “Solidarność”